Политика на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зградите на Владата на Република Македонија во Скопје (пред нивната обнова)
Зградата на Собранието на Република Македонија во Скопје

Република Македонија е република со мешовит тип на организација на власта. Единствено отстапување од мешовитиот тип на организација на власта и, општо, од принципот на поделба на власта е уставното решение Собранието на Република Македонија да може да биде распуштено само преку одлука на своите пратеници. Ова уставно решение е карактеристично за политичките системи со собраниски тип на организација на власта. Македонија е парламентарна демократија. Власта е поделена на законодавна, извршна и судска. Уставот е највисокиот закон во државата.

Политичките институции на Република Македонија се конституираат според волјата на граѓаните преку тајно гласање на општи, слободни избори. Политичкиот систем на парламентарна демократија е воспоставен со Уставот на Република Македонија од 1991 година, којшто ги поставува основните принципи на демократијата и ги гарантира основните слободи и права на граѓанинот.

Претседатели[уреди | уреди извор]

Од осамостојувањето на Република Македонија досега четири личности биле претседатели. Тоа се:

Влада[уреди | уреди извор]

Премиери[уреди | уреди извор]

Од осамостојувањето на Република Македонија досега шест личности формирале влади. Тоа се:

Политички партии[уреди | уреди извор]

Организации[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]