Односи меѓу Македонија и НАТО

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Македонија и знамето на НАТО на самитот на Алијансата во 2021 г.
Припадници на АРМ во Кабул, Авганистан

Македонија е членка на Организацијата на Северноатлантскиот договор (НАТО) од 27 март 2020 година. Процесот на приклучување на земјата во НАТО започнал во првите години по прогласувањето независност. На крајот на 1993 година, Собранието на Република Македонија донело одлука со која го потврдило и го започнало процесот на приближување кон воениот сојуз. Поканата за влез на Македонија во НАТО на самитот во Букурешт во 2008 година добила вето од Грција поради спорот за името. По остварувањето на Договорот од Преспа во 2018 година и промената на името во Република Северна Македонија, земјата станала 30-та членка на Алијансата. Влезот во оваа меѓународна организација, заедно со влезот во ЕУ, е дел од политичката определба на Македонија за која често се користи терминот „евроатлантска интеграција“.

Историски преглед[уреди | уреди извор]

Преговори за пристапување[уреди | уреди извор]

Протокол кон
Северноатлантскиот договор за пристапување на
Република Северна Македонија
анг. Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of the Republic of North Macedonia
29-те земји-членки на НАТО кои го ратификувале пристапниот протокол
Типпристапен протокол
Потпишан6 февруари 2019 (2019-02-06)
МестоБрисел, Белгија
На сила од27 март 2020
Ратификувале
29 / 29
Целосен список
ЧуварСАД
Јазици
Одбележување на влезот на Македонија во НАТО на 27 март 2020 г. во Стејт департментот

Хронологија[уреди | уреди извор]

Процесот на ратификација на пристапниот протокол[уреди | уреди извор]

Потписник Датум Институција За Против Воздржани Депонирано[1] Навод
Албанија Албанија 14 февруари 2019 Парламент 140 0 0 1 април 2019 [2]
20 февруари 2019 Претседателско одобрување одобрено [3]
Белгија Белгија 25 април 2019 Претставнички Дом 131 2 2 6 јуни 2019 [4]
17 мај 2019 Кралско одобрување одобрено [5]
Бугарија Бугарија 20 февруари 2019 Национално собрание 140 0 0 18 март 2019 [6]
23 февруари 2019 Претседателско одобрување одобрено [7]
Канада Канада 19 јуни 2019 Домот на комуните одобрено 19 јуни 2019 [8]
Хрватска Хрватска 1 март 2019 Парламент 116 2 0 22 мај 2019 [9]
6 март 2019 Претседателско одобрување одобрено [10]
Чешка Чешка 12 јуни 2019 Сенат 52 0 13 25 октомври 2019 [11]
12 септември 2019 Претставнички Дом 124 8 16 [12]
8 октомври 2019 Претседателско одобрување одобрено [13]
Данска Данска 26 март 2019 Парламент 97 0 9 12 април 2019 [14]
Естонија Естонија 12 јуни 2019 Парламент 76 0 17 18 јули 2019 [15]
17 јуни 2019 Претседателско одобрување одобрено [16]
Франција Франција 17 октомври 2019 Сенат одобрено 9 декември 2019 [17]
21 ноември 2019 Национално собрание одобрено [18]
28 ноември 2019 Претседателско одобрување одобрено [19]
Германија Германија 6 јуни 2019 Бундестаг 545 160 4 21 август 2019 [20]
28 јуни 2019 Бундесрат одобрено [21]
4 јули 2019 Претседателско одобрување одобрено [22]
Грција Грција 8 февруари 2019 Парламент 153 140 1 21 февруари 2019 [23]
15 февруари 2019 Претседателско одобрување одобрено [24]
Унгарија Унгарија 25 јуни 2019 Национално собрание 153 0 0 24 јули 2019 [25]
27 јуни 2019 Претседателско одобрување одобрено [26]
Исланд Исланд 24 октомври 2019 Парламент 32 0 11 14 ноември 2019 [27]
Италија Италија 25 јуни 2019 Претставнички Дом 442 0 1 2 декември 2019 [28]
16 октомври 2019 Сенат 237 0 2 [29]
24 октомври 2019 Претседателско одобрување одобрено [30]
Латвија Латвија 16 мај 2019 Парламент 81 0 0 4 јуни 2019 [31]
22 мај 2019 Претседателско одобрување одобрено [32]
Литванија Литванија 14 март 2019 Парламент 92 0 0 30 мај 2019 [33]
20 март 2019 Претседателско одобрување одобрено [34]
Луксембург Луксембург 2 јули 2019 Претставнички Дом 58 2 0 25 јули 2019 [35]
12 јули 2019 Војводско одобрување одобрено [36]
Црна Гора Црна Гора 1 март 2019 Парламент 44 0 0 18 април 2019 [37]
4 март 2019 Претседателско одобрување одобрено [38]
Холандија Холандија 4 јули 2019 Претставнички Дом 129 21 0 19 ноември 2019 [39]
12 ноември 2019 Сенат 59 16 0 [40]
13 ноември 2019 Кралско одобрување одобрено [41]
Норвешка Норвешка 5 јуни 2019 Парламент 96 1 0 19 јули 2019 [42]
14 јуни 2019 Кралско одобрување одобрено [43]
Полска Полска 4 април 2019 Сејм 388 1 2 1 јули 2019 [44]
11 април 2019 Сенат 59 0 0 [45]
25 април 2019 Претседателско одобрување одобрено [46]
Португалија Португалија 15 мај 2019 Национално собрание 193 36 1 8 октомври 2019 [47]
7 август 2019 Претседателско одобрување одобрено [48]
Романија Романија 27 февруари 2019 Претставнички дом 273 0 0 18 јули 2019 [49]
13 март 2019 Сенат 96 0 0 [50]
18 март 2019 Претседателско одобрување одобрено [51]
Словачка Словачка 4 април 2019 Национално собрание 111 13 1 22 мај 2019 [52]
24 април 2019 Претседателско одобрување одобрено [53]
Словенија Словенија 12 февруари 2019 Собрание 72 12 0 22 март 2019 [54]
20 февруари 2019 Претседателско одобрување одобрено [55]
Шпанија Шпанија 27 февруари 2020 Пратенички конгрес 279 1 51 19 март 2020 [56]
17 март 2020 Сенат 243 0 21 [57]
17 март 2020 Кралско одобрување одобрено [58]
Турција Турција 11 јули 2019 Национално собрание 255 7 1 9 декември 2019 [59]
24 јули 2019 Претседателско одобрување одобрено [60]
Обединето Кралство Обединето Кралство 16 октомври 2019 Парламент одобрено 24 октомври 2019 [61]
САД САД 22 октомври 2019 Сенат 91 2 0 29 ноември 2019 [62][63]
26 ноември 2019 Претседателско одобрување одобрено [64]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Recent Actions for Treaties for Which the United States is Depositary – NATO Recent Actions“. United States Department of State. Архивирано од изворникот 4 July 2019. Посетено на 4 July 2019.
 2. „Albanian parliament ratified North Macedonia's NATO Accession Protocol“. 14 February 2019. Архивирано од изворникот на 10 July 2019. Посетено на 25 February 2019.
 3. „Presidenti Meta dekreton shpallje ligji Nr. 7/2019“. Presidenti i Republikës së Shqipërisë (албански). 20 February 2019. Архивирано од изворникот 22 March 2019. Посетено на 22 March 2019.
 4. „Wetsontwerp houdende instemming met het Protocol voor de toetreding van de Republiek Noord-Macedonië tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie“ (PDF). 26 April 2019. Архивирано (PDF) од изворникот 26 April 2019. Посетено на 26 April 2019.
 5. „Fiche du dossier“. senate.be. Посетено на 9 August 2019.
 6. „Парламентът ратифицира присъединяването на Северна Македония към НАТО“. 20 February 2019. Архивирано од изворникот 26 February 2019. Посетено на 25 February 2019.
 7. „Закон за ратифициране на Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония“. 1 March 2019. Архивирано од изворникот 6 March 2019. Посетено на 5 March 2019.
 8. „Canada ratifies Macedonia's NATO accession“. Republika English (англиски). 20 June 2019. Архивирано од изворникот 21 June 2019. Посетено на 21 June 2019.
 9. „Croatian parliament ratified North Macedonia's NATO Accession Protocol“. 1 March 2019. Архивирано од изворникот 6 March 2019. Посетено на 5 March 2019.
 10. „Zakon o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije“. narodne-novine.nn.hr. Архивирано од изворникот 1 April 2019. Посетено на 1 April 2019.
 11. „60/12 – Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol o přístupu Republiky Severní Makedonie k Severoatlantické smlouvě podepsaný 6. února 2019 v Bruselu“. Архивирано од изворникот 9 July 2019. Посетено на 6 July 2019.
 12. „Hlasování Poslanecké sněmovny - 34/57“. www.psp.cz.
 13. „Prezident republiky podepsal ratifikační listinu“. Pražský hrad (чешки). Архивирано од изворникот 8 October 2019. Посетено на 8 October 2019.
 14. „Danish Parliament Ratifies North Macedonia's NATO Protocol“. Архивирано од изворникот 9 July 2019. Посетено на 27 March 2019.
 15. „Täiskogu korraline istung kolmapäev, 12.06.2019 14:00“. Архивирано од изворникот 7 July 2019. Посетено на 12 June 2019.
 16. „Põhja-Makedoonia Vabariigi ühinemist käsitleva Põhja-Atlandi lepingu protokolli heakskiitmise seadus 26 SE“. Архивирано од изворникот 3 July 2019. Посетено на 19 June 2019.
 17. „Projet de loi autorisant la ratification du protocole au traité de l'Atlantique Nord sur l'accession de la République de Macédoine du Nord“. senat.fr (француски). S. Архивирано од изворникот 17 October 2019. Посетено на 17 October 2019.
 18. „L'Assemblée nationale française ratifie la décision relative à l'adhésion de la Macédoine du Nord à l'OTAN“. assemblee-nationale.fr (француски). S. Посетено на 21 November 2019.
 19. LOI n° 2019-1245 du 28 ноември 2019 autorisant la ratification du protocole au traité de l'Atlantique Nord sur l'accession de la République de Macédoine du Nord, 28 November 2019, Посетено на 29 November 2019
 20. Hausding, Götz. „Bundestag stimmt für Nato-Beitritt der Republik Nordmazedonien“ [Bundestag votes for NATO accession of the Republic of North Macedonia]. Deutscher Bundestag (германски). Архивирано од изворникот 9 June 2019. Посетено на 9 June 2019.
 21. „Beschluss des Bundesrates (Drucksache 262/19)“ [Decision of the Bundesrat (Document 262/19)]. Bundesrat (германски). Посетено на 29 June 2019.
 22. „Bundesgesetzblatt“. bgbl.de. Архивирано од изворникот 24 June 2019. Посетено на 9 July 2019.
 23. „Greece Ratifies North Macedonia's NATO Protocol“. RFE/RL. 8 February 2019. Архивирано од изворникот 26 February 2019. Посетено на 27 February 2019.
 24. „NOMOΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4593 – Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας“ [Law No. 4593 – Ratification of the Protocol in the North Atlantic Treaty for the Accession of North Macedonia]. Government Gazette of the Hellenic Republic (грчки). Athens: National Printing House. 1 (22). 15 February 2019.
 25. „Ülésnap felszólalásai – Országgyűlés“. parlament.hu. Посетено на 15 August 2019.
 26. „Ülésnap felszólalásai - Országgyűlés“. www.parlament.hu.
 27. „Iceland's parliament ratified North Macedonia's NATO Accession Protocol“. 24 October 2019.
 28. „XVIII Legislatura – Lavori – Resoconti Assemblea – Dettaglio sedute“. camera.it (италијански). Посетено на 11 July 2019.
 29. „Parlamento Italiano – Disegno di legge S. 1362 – 18ª Legislatura“. senato.it. Архивирано од изворникот 17 October 2019. Посетено на 17 October 2019.
 30. „Atti firmati nella settimana dal Presidente Sergio Mattarella“. Quirinale (италијански). Архивирано од изворникот 28 October 2019. Посетено на 28 October 2019.
 31. „Saeima supports the accession of North Macedonia to the North Atlantic Treaty“. Saeima. 17 May 2019. Архивирано од изворникот 9 July 2019. Посетено на 19 May 2019.
 32. „Par Protokolu par Ziemeļmaķedonijas Republikas pievienošanos Ziemeļatlantijas līgumam“. titania.saeima.lv. Посетено на 23 May 2019.
 33. Yan (15 March 2019). „Lithuania ratifies North Macedonia's NATO accession protocol“. Xinhua. Архивирано од изворникот на 2020-08-12. Посетено на 20 March 2019.
 34. „The President signed a law on North Macedonia“. lrp.lt (англиски). Архивирано од изворникот 24 March 2019. Посетено на 24 March 2019.
 35. „7430 – Projet de loi portant approbation du Protocole au Traité de l'Atlantique Nord sur l'accession de la République de Macédoine du Nord, signé à Bruxelles, le 6 février 2019“. chd.lu (француски). Архивирано од изворникот 9 July 2019. Посетено на 2 July 2019.
 36. „Loi du 12 juillet 2019 portant approbation du Protocole au Traité de l'Atlantique Nord sur l'accession de la République de Macédoine du Nord, signé à Bruxelles, le 6 février 2019. – Legilux“. legilux.public.lu. Архивирано од изворникот 13 July 2019. Посетено на 13 July 2019.
 37. „Montenegro's parliament ratified North Macedonia's NATO Accession Protocol“. 1 March 2019. Архивирано од изворникот 7 March 2019. Посетено на 5 March 2019.
 38. „Pregled dokumenta | Sluzbeni list Crne Gore“. Архивирано од изворникот на 2018-09-23. Посетено на 2019-06-19.
 39. „Goedkeuring van het op 6 februari 2019 te Brussel tot stand gekomen Protocol bij het Noord-Atlantisch Verdrag betreffende de toetreding van de Republiek Noord-Macedonië (Trb. 2019, 24)“. Архивирано од изворникот 9 July 2019. Посетено на 4 July 2019.
 40. „Eerste Kamer der Staten-Generaal – Goedkeuring Protocol Noord-Atlantisch Verdrag betreffende de toetreding van de Republiek Noord-Macedonië (35.180)“. eerstekamer.nl. Архивирано од изворникот 12 November 2019. Посетено на 12 November 2019.
 41. „Wet van 13 november 2019, houdende goedkeuring van het op 6 februari 2019 te Brussel tot stand gekomen Protocol bij het Noord-Atlantisch Verdrag betreffende de toetreding van de Republiek Noord-Macedonië“ (PDF). Архивирано (PDF) од изворникот 3 December 2019. Посетено на 3 December 2019. Наводот journal бара |journal= (help)
 42. „Samtykke til godkjenning av protokoll av 6. februar 2019 om Nord-Makedonias tiltredelse til traktaten for det nordatlantiske område av 4. april 1949“. 6 May 2019.
 43. „Protokoll til Traktat for det nordatlantiske område om Nord-Makedonias tiltredelse“. Lovdata. Архивирано од изворникот 9 October 2019. Посетено на 9 October 2019.
 44. „Polish bill to ratify North Macedonia's NATO Accession Protocol“ (полски). Архивирано од изворникот 3 July 2019. Посетено на 4 April 2019.
 45. „Senat Rzeczypospolitej Polskiej / Diariusz / Posiedzenia Senatu / 11–12 kwietnia 2019 r.“. senat.gov.pl. Архивирано од изворникот 15 April 2019. Посетено на 15 April 2019.
 46. „Oficjalna strona Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej / Aktualności / Wydarzenia / Dwie ustawy z podpisem Prezydenta“. prezydent.pl. Архивирано од изворникот 26 April 2019. Посетено на 26 April 2019.
 47. „VOTAÇÕES EFETUADAS EM 2019-05-15“ (PDF). National Assembly. Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-03-31. Посетено на 25 May 2019.
 48. „Decreto do Presidente da República 46/2019, 2019-08-07“. Diário da República Eletrónico (португалски). Посетено на 7 August 2019.
 49. „Romanian bill to ratify North Macedonia's NATO Accession Protocol“ (романски). Архивирано од изворникот 4 April 2019. Посетено на 4 April 2019.
 50. „Proiect de lege pentru ratificarea Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles la 6 februarie 2019“. Senat (романски). Посетено на 23 March 2019.
 51. „Proiect de lege pentru ratificarea Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles la 6 februarie 2019“. Camera Deputatilor. Архивирано од изворникот 28 March 2019. Посетено на 23 March 2019.
 52. „Slovakian parliament Ratifies North Macedonia's NATO Protocol“. Архивирано од изворникот 9 July 2019. Посетено на 17 January 2020.
 53. „Prezident Slovenskej republiky | Ratifikované zmluvy“. Prezident Slovenskej republiky (англиски). Посетено на 24 May 2019.[мртва врска]
 54. „Slovenia ratifies North Macedonia's NATO Accession Protocol“. Slovenia Times. 13 February 2019. Архивирано од изворникот 28 February 2019. Посетено на 27 February 2019.
 55. „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано (PDF) од изворникот 25 February 2019. Посетено на 25 February 2019.
 56. „Autorización de Convenios Internacionales. Protocolo al Tratado del Atlántico Norte sobre la adhesión de la República de Macedonia del Norte, hecho en Bruselas el 6 de febrero de 2019. (110/000002)“. Congress of Deputies (шпански). 27 February 2020.
 57. „Sesión plenaria número 6. Protocolo al Tratado del Atlántico Norte sobre la adhesión de la República de Macedonia del Norte, hecho en Bruselas el 6 de febrero de 2019. (610/000002)“. Senate (шпански). 17 March 2020.
 58. Press, Europa (17 March 2020). „Macedonia se convierte en el 30 miembro de la OTAN agradeciendo al Senado la ratificación pese al coronavirus“. www.europapress.es.
 59. „TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ AÇIK OYLAMA SONUÇLARI 101'inci Birleşim 11 Temmuz 2019 Perşembe“ (турски). Grand National Assembly of Turkey. Архивирано од изворникот 12 July 2019. Посетено на 12 July 2019.
 60. „TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ“. tbmm.gov.tr. Посетено на 25 July 2019.
 61. „Italy and United Kingdom ratify North Macedonia's NATO Accession Protocol“. Независен Весник (англиски). Посетено на 17 October 2019.
 62. „Resolution of Ratification - Treaty Document 116-1 - Protocol to the North Atlantic Treaty of 1949 on the Accession of the Republic of North Macedonia“. www.congress.gov.
 63. „Roll Call Vote 116th Congress – 1st Session“. Архивирано од изворникот 20 November 2019. Посетено на 22 October 2019.
 64. „Text of a Letter to the President of the Senate Related to the Accession of the Republic of North Macedonia in the North Atlantic Treaty Organization“. The White House (англиски). Архивирано од изворникот 1 December 2019. Посетено на 2 December 2019.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]