Премиер на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Премиерот на Република Македонија е функционер што стои на чело на Владата на Македонија, како нејзин Претседател. Со Уставот од 1991 година и конституирањето на Македонија како современа држава, во Република Македонија се воспостави поинаков принцип на поделба на власта. Како носител на извршната власт беше назначена Владата на Република Македонија, а на нејзино чело претседател на владата на Македонија.

  • Според Уставот на Македонија, претседателот на владата и министрите ги избира собранието на Македонија, со мнозинство гласови од вкупниот број на пратеници (Член 90 од Уставот на РМ).
  • Мандатарот го добива својот мандат за состав на Владата од страна на Претседателот на Републиката во рок од 10 дена од конституирањето на Собранието и треба да биде од редот на партијата, односно партиите што имаат мнозинство во Собранието.
  • Претседателот на владата и министрите уживаат имунитет и за нивниот имунитет одлучува Владата.
  • Оставката на претседателот на Владата, неговата смрт или трајната спреченост да ја врши функцијата, повлекуваат оставка на Владата.

Наводи[уреди | уреди извор]

Видете исто така[уреди | уреди извор]