Министер за култура на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Министер за култура на Република Македонија
Функционер
Бисера Костадиновска-Стојчевска

од 16 јануари 2022 г.
Прв функционерЦветан Грозданов
Создадена1991
Плата66.117 денари/месечно[1]

Министер за култура на Македонија — прва позиција во хиерархијата на Министерството за култура на Македонија, која институција била основана во 1991 година. Прв министер бил Цветан Грозданов. Моментална министерка за култура е Ирена Стефоска.

Партија

      Независен       СДСМ       ПДП       ВМРО-ДПМНЕ       ДПА

Бр. Портрет Име
(роден-починал)
Почеток на мандатот Крај на мандатот Политичка припадност
1 Цветан Грозданов
(род. 1936)
20 март 1991 5 септември 1992 независен
2 Ѓунер Исмаил
(род. 1951)
5 септември 1992 20 декември 1994 СДСМ
3 Ешреф Алиу
(род. 1939)
20 декември 1994 30 мај 1997 ПДП
4 Слободан Унковски
(род. 1948)
30 мај 1997 30 ноември 1998 СДСМ
5 Димитар Димитров
(род. 1937)
30 ноември 1998 28 декември 1999 ВМРО-ДПМНЕ
6 Љубен Пауновски
(род. 1958)
28 декември 1999 28 јули 2000 ВМРО-ДПМНЕ
7 Ганка Самоиловска - Цветанова
(род. 1968)
28 јули 2000 1 ноември 2002 ВМРО-ДПМНЕ
8 Благоја Стефановски
(1963-2020)
1 ноември 2002 26 август 2006 СДСМ
9 Илирјан Бекири
(род. 1968)
26 август 2006 12 април 2007 ДПА
10 Арифхикмет Џемаили
(род. 1953)
12 април 2007 27 јули 2008 ДПА
11 Елизабета Канческа Милевска
(род. 1970)
27 јули 2008 1 јуни 2017 ВМРО-ДПМНЕ
12 Роберт Алаѓозовски
(род. 1973)
1 јуни 2017 4 јуни 2018 СДСМ
13 Асаф Адеми
(род. 1980)
4 јуни 2018 26 јуни 2019 БЕСА
14 Хусни Исмаили
(род. 1963)
26 јуни 2019 31 август 2020 БЕСА
15 Ирена Стефоска
(род. 1967)
31 август 2020 16 јануари 2022 СДСМ
16 Бисера Костадиновска-Стојчевска
(род. 1986)
16 јануари 2022 во служба СДСМ

Наводи[уреди | уреди извор]