Министер за образование и наука на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Министерот за образование и наука е министер во Министерството за образование и наука на Република Македонија, која институција била основана во 1991 година. Актуелниот министер за образование и наука на Република Македонија е Пиштар Лутфиу.

Следува список на досегашни министри за образование и наука на Република Македонија:

Име Од До Партија
Димитар Димитров 1991 1992 независен
Димитар Бајалџиев 1992 1994 СДСМ
Емилија Симоска 1994 1996 СДСМ
Софија Тодорова 1996 1998 СДСМ
Ненад Новковски 1998 1999 ВМРО-ДПМНЕ
Гале Галев 1999 2000 ВМРО-ДПМНЕ
Ненад Новковски 2000 2002 ВМРО-ДПМНЕ
Азис Положани 2002 2006 ДУИ
Сулејман Рушити 2006 2008 ДПА
Перо Стојановски 2008 2009 ВМРО-ДПМНЕ
Никола Тодоров 2009 2011 ВМРО-ДПМНЕ
Панче Кралев 2011 2013 ВМРО-ДПМНЕ
Спиро Ристовски 2013 2014 ВМРО-ДПМНЕ
Абдилаќим Адеми 2014 2016 ДУИ
Пиштар Лутфиу 2016 во служба ДУИ