Прејди на содржината

Министер за финансии на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Министерот за финансии работи министер во Министерството за финансии на Република Македонија, која институција била основана во 1991 година. Актуелен министер за финансии е Фатмир Бесими.

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Методија Тошевски
(1941-2015)
20 март 1991 4 септември 1992 Експертска влада
2 Џевдет Хајредини
(1939-)
4 септември 1992 20 декември 1994 ПДП
3 Јане Миљовски
(1946-2016)
20 декември 1994 23 февруари 1996 СДСМ
4 Таки Фити
(1950-)
23 февруари 1996 28 ноември 1998 СДСМ
5 Борис Стојменов
(1940-)
28 ноември 1998 27 декември 1999 ВМРО-ДПМНЕ
6 Никола Груевски
(1970-)
27 декември 1999 1 ноември 2002 ВМРО-ДПМНЕ
7 Петар Гошев
(1948-)
1 ноември 2002 7 ноември 2003 ЛДП
8 Никола Поповски
(1962-)
7 ноември 2003 25 август 2006 СДСМ
9 Трајко Славевски
(1960-)
25 август 2006 8 јули 2009 ВМРО-ДПМНЕ
10 Зоран Ставревски
(1964-)
8 јули 2009 15 јуни 2016 ВМРО-ДПМНЕ
11 Кирил Миноски
(1971-)
15 јуни 2016 1 јуни 2017 ВМРО-ДПМНЕ
12 Драган Тевдовски
(1979-)
1 јуни 2017 26 јуни 2019 СДСМ
13 Зоран Заев
(1974-)
26 јуни 2019 31 август 2019 СДСМ
14 Нина Ангеловска
(1988-)
31 август 2019 31 август 2020 СДСМ
15 Фатмир Бесими
(1975–)
31 август 2020 моментален ДУИ