Македонски парламентарни избори (1994)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Македонски парламентарни избори, 1994
Македонија
1990 ←
16 и 30 октомври 1994 → 1998

120 мандати во Собранието
  Прва партија Втора партија Трета партија
  Logo of the SDUM.jpg ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg Demokratska-partija.svg
Партија СДСМ (коалиција Сојуз за Македонија) ВМРО-ДПМНЕ ДП
Последни избори 31 мандат 38 мандати -
Освоени места 87 0 0
Промена во местата 56 38 0
Добиени гласови 291.695 (прв круг)
329.700 (втор круг)
141,494 (прв круг)
бојкотиран (втор круг)
108,872 (прв круг)
бојкотиран (втор круг)
Удел 29,5% (прв круг)
53,5% (втор круг)
14.3% (прв круг)
бојкотиран (втор круг)
11% (прв круг)
бојкотиран (втор круг)

  Четврта партија Петта партија
  PDP logo.png
Партија ПДП НДМ
Последни избори 17 1
Освоени места 10 4
Промена во местата 7 3
Добиени гласови 87,103 (прв круг)
93,407 (втор круг)
29,361(прв круг)
25,007 (втор круг)
Удел 8.8% (прв круг)
15.2% (втор круг)
3.0% (прв круг)
4.1% (втор круг)

Премиер пред изборите

Владо Бучковски
СДСМ

Избран за Премиер

Никола Груевски
ВМРО-ДПМНЕ

Парламентарните избори 1994 година се првите парламентарни избори кои се одржаа по стекнувањето независност на Република Македонија. Се одржаа истовремено со првите непосредни претседателски избори на 16 и 30 октомври 1994 година. Победа извојува коалицијата Сојуз за Македонија предводена од СДСМ. Опозицијата, ВМРО ДПМНЕ и Демократската партија го бојкотираа вториот круг на изборите и тврдеа дека имаше сериозни нарушувања во изборниот процес.

Исто како и на парламентарните избори во 1990 година мандатите се распределуваа според мнозинскиот изборен систем. Гласачкиот одзив при првиот круг беше 77,7%, а при вториот – 57,5%.[1] На изборите учествуваа 38 политички партии и 283 независни кандидати.

Според резултатите од првиот круг коалицијата Сојуз за Македонија во која учествуваа Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, Либералната партија и Социјалистичката партија на Македонија имаше значителна предност пред водечките опозициски партии ВМРО ДПМНЕ и Демократската партија. Сојузот за Македонија освои 32,6% од гласовите, ВМРО ДПМНЕ – 14,3%, а Демократската партија – 11,0%.

Опозициските партии веднаш изразија сомнение во регуларноста на првиот круг и решија да го бојкотираат вториот круг. Поради овој бојкот, кандидатите на Сојузот за Македонија во вториот круг успеаја во голем број да бидат избрани за пратеници.

Резултати[уреди | уреди извор]

Партија Прв круг Втор круг Број на мандати +/–
Број на гласови % Број на гласови %
Коалиција „Сојуз за Македонија“ предводена од СДСМ 291,695 29.5 329,700 53.5 87
ВМРО-ДПМНЕ 141,494 14.3 0 –38
Демократска партија 108,872 11.0 0 нова
Партија за демократски просперитет во Македонија 87,103 8.8 93,407 15.2 10 –7
Народна демократска партија 29,361 3.0 25,007 4.1 4 +3
Демократска партија на Македонија 20,243 2.1 3,991 0,4 1 нова
Либерална партија на Македонија 15,086 1.5 21,362 3.5 5
Работничка партија 15,416 1.6 0
Демократска партија на турците во Македонија 14,423 1.5 6,434 0.7 0
Социјалдемократска партија на Македонија 12,055 1.2 2,254 0.4 1 +1
Движење за семакедонска акција (МААК) 11,479 1.2 2.013 0,2 0
ВМРО-Демократска партија 9,742 1.0 458 0.0 0
Сојуз на комунистите на Македонија 7,610 0.8 0
ВМРО-Македонски национален демократски сојуз 7,167 0.7 1.191 0.1 0
Партија за демократска акција - исламски пат 6,912 0.7 2.155 0.2 0
Социјалистичка партија на Македонија 6,612 0.7 5,632 0.9 1
Партија за целосна еманципација на Ромите 6,530 0.7 4,447 0.7 1 0
Работничка партија на Македонија 5,435 0.6 0
Демократска партија на србите во Македонија 5,290 0,5 4,003 0.4 0
Комунистичка партија на Македонија 5,161 0.5 0
ВМРО-Татковинска партија 5,133 0.5 0
Демократски сојуз - Партија на земјоделците на Македонија 5,089 0.5 681 0.1 0
Социјалдемократски сојуз на Македонија 4,182 0.4 4,635 0.8 1
Демохристијанска партија 4,019 0.4 0
Социјалдемократски сојуз на Македонија
Либерална партија на Македонија
3,945 0.4 5,674 0.9 1
Демократска партија на турците во Македонија
Партија за демократска акција - исламски пат
3,467 0.4 4,681 0.8 1 нова
Други партии 19,109 1.9 67,487 1.0 0
Независни кандидати 136,511 13.8 95,418 15.5 7 +4
Неважечки ливчиња 54,330 26,580 3.8
Вкупно 1,043,453 100 707,210 100 120 0
Број на гласачи запишани на избирачи список[2] 1,487,367 70.2 1,293,330 54.7
Извор: Nohlen & Stöver; Blagoja Nineski (2001) "Izborite, mediumite i partiite vo Makedonija 1990-2000", p. 190-191

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Државна изборна комисија „Извештај за спроведените избори за пратеници во Собранието на Република Македонија“, 1994, 5 и 9 стр., Службен весник на РМ, бр. 60/1994, 3-13 стр.
  2. Додатни 126.638 гласачи од првиот круг и 70.431 од вториот круг, кои не биле регистрирани, но гласале со лична карта

Надворешни врски[уреди | уреди извор]