Македонски претседателски избори (1994)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Македонски претседателски избори, 1994
Македонија
16 октомври 1994 → 1999

  Kiro-gligorov.jpg Ljubisa Georgievski.jpg
Кандидат Киро Глигоров Љубиша Георгиевски
Партија СДСМ ВМРО-ДПМНЕ
Добиени гласови 715.087 197.109
Удел 78.4% 21,6%

Избран за претседател

Киро Глигоров

Претседателските избори во Република Македонија се први претседателски избори во Република Македонија, кои биле одржани на 16 октомври 1994, истовремено со Парламентарните избори. На изборите учествувале два кандидати, а победил Киро Глигоров, кандидат на коалицијата предводена од СДСМ, во првиот круг.

Резултати[уреди | уреди извор]

Кандидат Партија Број на гласови %
Киро Глигоров Сојуз за Македонија 715.087 78,4
Љубиша Георгиевски ВМРО-ДПМНЕ 197.109 21,6
Неважечки ливчиња 130.810
Вкупно 1.053.761 100
Регистрирани избирачи/излезност 1.360.729 77,4
Извор: ДИК[мртва врска]