Локални избори во Македонија (2000)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Локални избори во Македонија (2000)
Македонија
1996 ←
10 септември 2000 → 2005

123 општини и град Скопје
  Прва партија Втора партија Трета партија
  ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg Logo of the SDUM.jpg PDP logo.png
Партија ВМРО ДПМНЕ СДСМ ПДП
Последни избори 30 54 20
Освоени места 59 32 23
Промена во местата 29 22 3

  Четврта партија Петта партија Шеста партија
 
Партија НДП Независни ОПЕР
Последни избори - 1 -
Освоени места 3 2 1
Промена во местата 3 1 1

  Седма партија Осма партија
  Dpsm.jpg TDPMacedonialogo.png
Партија ДПСМ ДПТМ
Последни избори 1 2
Освоени места 1 1
Промена во местата 1

Локални избори во Македонија во 2000 година — избори кои се одржале на 10 септември 2000 година со цел избирање на советници и градоначалници во 123 општини во Република Македонија плус градот Скопје. Кандидати предложиле 28 политички партии, 2 коалиции и 36 групи на избирачи, а право на глас имале 1.634.859 жители. Ова биле последните локални избори пред новата територијална поделба на Македонија во 2004 година.

Партија Бр. на освоени советнички места Бр. на освоени градоначалнички места
СДСМ 736 32
ВМРО-ДПМНЕ 564 59
ПДП 268 23
ПДП-А и НДП 117 3
ОПЕР - 1
ДПСМ - 1
ДПТМ - 1
Независни - 2

Наводи[уреди | уреди извор]