Локални избори во Македонија (1996)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Локални избори во Македонија (1996)
Македонија
17 ноември 1996 → 2000

123 општини и Град Скопје
  Прва партија Втора партија Трета партија
  Sdsm logo staro.png ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Партија СДСМ и др. ВМРО-ДПМНЕ и др. ПДП, ПДП-А и НДП
Освоени места 54 30 20

  Четврта партија Петта партија Шеста партија
 
Партија СПМ ДПТМ ДППРМ
Освоени места 10 2 1

  Седма партија Осма партија
 
Партија ДПСМ Независни кандидати
Освоени места 1 1

Локални избори во Македонија, 1996 — локални избори за членови на советите на општините и Советот на Град Скопје и за градоначалници на општините и градоначалник на Град Скопје одржани во Република Македонија на 17 ноември 1996 година. Овие избори биле првите локални избори во независна Република Македонија

Изборни нерегуларности[уреди | уреди извор]

Поради големиот број на поништувања на гласањето во одделни општини, како и времетраењето на законскиот рок за поднесување жалби, до издавањето на финалниот билтен не доставиле податоци следните општини:

За избор на градоначалник[уреди | уреди извор]

За избор на членови на совет[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]