Бистрица

Од Википедија — слободната енциклопедија

Поимот Бистрица е еден од најсреќаваните поими за река во словенските јазици и се среќава во Источна, Југоисточна и Централна Европа. Потекнува од старословенскиот збор „бъıстр“, што значи бистар.

Реки[уреди | уреди извор]

Албанија[уреди | уреди извор]

Бугарија[уреди | уреди извор]

Грција[уреди | уреди извор]

Македонија[уреди | уреди извор]

Романија[уреди | уреди извор]

Русија[уреди | уреди извор]

Словачка[уреди | уреди извор]

Словениja[уреди | уреди извор]

Србија[уреди | уреди извор]

Полска[уреди | уреди извор]

Украина[уреди | уреди извор]

Населби и административни единици[уреди | уреди извор]

Албанија[уреди | уреди извор]

Бугарија[уреди | уреди извор]

Грција[уреди | уреди извор]

Македонија[уреди | уреди извор]

Полска[уреди | уреди извор]

Романија[уреди | уреди извор]

Србија[уреди | уреди извор]

Црна гора[уреди | уреди извор]

Други[уреди | уреди извор]