Локални избори во Македонија (2017)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Локални избори во Македонија (2017)
Македонија
2013 ←
15 и 29 октомври 2017 → 2021

80 општини и Град Скопје
  Прва партија Втора партија Трета партија
  Logo of the SDUM.jpg DUI.png ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Партија СДСМ ДУИ ВМРО ДПМНЕ
Последни избори 4 14 56
Освоени места 57 10 5
Промена во местата 53 4 51

  Четврта партија Петта партија Шеста партија
  AA.jpg Lëvizja Besa.svg Partia Demokratike Shqiptare.svg
Партија АА БЕСА ДПА
Последни избори 2
Освоени места 3 1 1
Промена во местата 3 1 1

Локални избори во Македонија во 2017 година — избори кои се одржале на 15 октомври 2017 година со цел избирање на советници и градоначалници во 80 општини во Република Македонија и во градот Скопје.[1] Изборите биле распишани на 6 август 2017 од собранискиот претседател Талат Џафери.[2] Листи со кандидати за градоначалници и советници поднеле 19 партии и коалиции, како и 64 групи избирачи.[3] Изборната кампања траела од 25 септември до 13 октомври, а гласање во прв круг имало на 3.480 избирачки места на територијата на Македонија.[4] Право на глас имале 1.814.644 граѓани запишани во избирачкиот список.

Во првиот круг, градоначалници биле избрани во 45 општини, а во 35 општини имало втор круг. СДСМ во првиот круг победиле во 37 општини и во Град Скопје, ВМРО-ДПМНЕ победиле во 3, а ДУИ во 2 општини.[5] Во вториот круг, СДСМ победиле во 19 општини, ДУИ во 8, АА во 3, ВМРО-ДПМНЕ во 2, додека Беса и ДПА во по 1 општина.[6][7]

Позадина[уреди | уреди извор]

На локалните избори се избирало помеѓу 260 кандидати за 81 градоначалничко место. Од нив, 196 биле кандидати предложени од партии или коалиции, а 64 биле независни кандидати. Карактеристична била родовата нееднаквост, бидејќи само 15 од кандидатите биле жени (6%), додека останатите 245 кандидати (94%) биле мажи. Најголема конкуренција имало за градоначалничкото место во Скопје, каде се избирало помеѓу осум кандидати. Во 36 општини имало само по двајца кандидати, најчесто СДСМ против ВМРО-ДПМНЕ. Помеѓу кандидатите имало многу актуелни градоначалници. Двајца од нив, Трајче Димитриев во Демир Капија и Исмаил Јахоски во Пласница, се бореле за петти мандат. Уште осум градоначалници што отслужиле три мандати, се бореле за четврт.

Резултати за градоначалници по општина[уреди | уреди извор]

Карта на резултатите од локалните избори за избор на градоначалник.
Карта на резултатите од првиот круг на локалните избори за избор на градоначалник.
Карта на резултатите од вториот круг на локалните избори за избор на градоначалник.
Грб Општина Број на гласачи Победник[8] Освоени гласови % на освоени гласови Партија
Coat of arms of Skopje.svg Скопје (детали) 461.312 Петре Шилегов 141.164 50,33% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Aerodrom Municipality, 2012-present.svg Аеродром 65.910 Златко Марин 22.559 52,19% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Aračinovo Municipality.svg Арачиново 9.366 Миликије Халими 3.067 58,81% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Berovo Municipality.svg Берово 11.169 Звонко Пекевски 5.006 63,33% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Bitola Municipality.svg Битола 83.692 Наташа Петровска 31.337 59,77% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Bogdanci Municipality.svg Богданци 6.890 Блаже Шапов 2.800 55,37% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Bogovinje Municipality.svg Боговиње 27.237 Аљбон Џемаили 6.430 53,70% AA.jpg
Coat of arms of Bosilovo Municipality.svg Босилово 12.323 Зоран Зимбаков 4.075 53,80% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Municipality of Brvenica.svg Брвеница 15.186 Енвер Пајазити 3.871 55,38% независен
Coat of arms of Butel Municipality.svg Бутел 33.275 Велимир Смилевски 9.993 57,02% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Valandovo Municipality.svg Валандово 10.125 Перо Костадинов 4.074 55,31% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Vasilevo Municipality.svg Василево 10.451 Марјан Јанев 3.604 52,52% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Vevčani Municipality.svg Вевчани 2.069 Сашо Јанкоски 870 53,15% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Veles Municipality.svg Велес 46.612 Аце Коцевски 15.962 53,51% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Vinica Municipality, Macedonia.svg Виница 17.365 Ивица Димитров 5.570 52,23% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Vrapčište Municipality.svg Врапчиште 25.377 Исен Шабани 5.642 51,25% AA.jpg
Coat of arms of Gazi Baba Municipality.svg Гази Баба 61.831 Борис Георгиевски 17.173 53,57% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Gevgelija Municipality.svg Гевгелија 19.413 Сашо Поцков 8.345 54,55% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Gostivar Municipality.svg Гостивар 79.632 Арбен Таравари 16.920 50,12% AA.jpg
Grb-gradsko.jpg Градско 3.152 Роберт Бешовски 1.211 53,51% Logo of the SDUM.jpg
Grb-debar.jpg Дебар 18.425 Ружди Љата 4.430 52,04% DUI.png
Coat of arms of Debarca Municipality.svg Дебрца 4.625 Зоран Ногачески 1.785 56,70% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Delčevo Municipality.svg Делчево 15.032 Горан Трајковски 5.100 55,40% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Demir Kapija Municipality.svg Демир Капија 3.405 Лазар Петров 1.627 56,12% Logo of the SDUM.jpg
Грб на Општина Демир Хисар.png Демир Хисар 7.313 Марјанче Стојановски 3.185 55,43% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Dojran Municipality.svg Дојран 2.755 Анго Ангов 1.258 58,19% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Dolneni Municipality.svg Долнени 11.526 Џемил Ќамили 3.844 53,93% DUI.png
Coat of arms of Ǵorče Petrov Municipality.svg Ѓорче Петров 37.797 Александар Наумоски 13.155 53,75% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Želino Municipality.svg Желино 23.063 Блерим Сејди 5.443 51,27% Lëvizja Besa.svg
Coat of arms of Zelenikovo Municipality.svg Зелениково 3.779 Борче Гиевски 1.532 59,22% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Zrnovci Municipality.jpg Зрновци 2.628 Блаже Станков 944 57,11% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Ilinden Municipality, Macedonia.svg Илинден 14.042 Жика Стојановски 5.235 57,34% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Jegunovce Municipality.svg Јегуновце 10.268 Дарко Блажески 2.739 61,79% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Kavadarci Municipality.svg Кавадарци 32.706 Митко Јанчев 13.180 52,65% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Karbinci Municipality.svg Карбинци 3.272 Јордан Насев 1.390 56,94% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Karpoš Municipality.svg Карпош 53.906 Стефан Богоев 21.278 57,70% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Kisela Voda Municipality (2015).svg Кисела Вода 53.090 Филип Темелковски 16.207 54,89% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Kičevo Municipality.png Кичево 50.616 Фатмир Дехари 17.116 60,36% DUI.png
Coat of arms of Konče Municipality.svg Конче 2.781 Благој Илиев 1.182 55,23% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Kočani Municipality.svg Кочани 33.280 Николчо Илијев 11.622 55,80% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Kratovo Municipality.svg Кратово 8.285 Љупчо Бојаџиев 3.384 57,11% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Kriva Palanka Municipality.svg Крива Паланка 17.162 Борјанчо Мицевски 7.467 57,97% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Krivogaštani Municipality.svg Кривогаштани 4.859 Рубинчо Шефтероски 2.002 53,90% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Kruševo Municipality.svg Крушево 8.065 Томе Христоски 3.638 60,63% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Kumanovo Municipality.svg Куманово 92.764 Максим Димитриевски 26.289 52,53% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Lipkovo Municipality.jpg Липково 25.105 Еркан Арифи 6.656 58,55% DUI.png
Coat of arms of Lozovo Municipality.svg Лозово 2.072 Ацо Велковски 910 55,18% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Mavrovo and Rostuša Municipality.svg Маврово и Ростуше 9.847 Медат Куртовски 2.013 55,85% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Makedonska Kamenica Municipality.svg Македонска Каменица 6.764 Соња Стаменкова 2.714 54,24% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Makedonski Brod Municipality (2012).svg Македонски Брод 5.257 Живко Силјаноски 2.679 66,46% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Mogila Municipality.svg Могила 5.554 Јасмина Гулевска 1.913 51,22% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Negotino Municipality.svg Неготино 16.084 Тони Делков 6.455 51,44% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Novaci Municipality.svg Новаци 3.079 Љубе Кузманоски 1.183 53,00% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Novo Selo Municipality (2014).svg Ново Село 11.452 Боро Стојчев 3.005 52,13% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Ohrid Municipality (2014).png Охрид 52.858 Јован Стојаноски 18.262 54,07% Logo of the SDUM.jpg
Grb-petrovec.jpg Петровец 7.642 Борче Митевски 3.197 62,05% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Pehčevo Municipality.svg Пехчево 4.261 Драган Тренчовски 1.680 52,65% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Plasnica Municipality.svg Пласница 4.969 Исмаил Јахоски 1.449 59,12% DUI.png
Coat of arms of Prilep Municipality.svg Прилеп 64.985 Илија Јованоски 23.607 51,07% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Probištip Municipality.svg Пробиштип 12.931 Драган Анастасов 5.198 52,27% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Radoviš Municipality.svg Радовиш 24.404 Герасим Конзулов 7.443 50,13% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Rankovce Municipality.svg Ранковце 3.096 Ивица Тошевски 1.472 58,27% независен
Coat of arms of Resen Municipality.svg Ресен 17.119 Живко Гошаревски 5.537 55,02% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Rosoman Municipality.svg Росоман 3.411 Бранко Јанев 1.518 54,23% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Saraj Municipality.svg Сарај 30.942 Блерим Беџети 8.896 52,26% DUI.png
Грб на општина Свети Николе.jpg Свети Николе 14.893 Сашо Велковски 5.415 50,17% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Sopište Municipality.svg Сопиште 4.972 Стефче Трпковски 1.752 50,84% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Staro Nagoričane.svg Старо Нагоричане 3.431 Жаклина Јовановска 1.379 65,36% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Struga Municipality.svg Струга 60.575 Рамиз Мерко 13.945 49,53% DUI.png
Coat of arms of Strumica Municipality.svg Струмица 49.318 Коста Јаневски 18.502 59,45% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Studeničani Municipality.png Студеничани 15.378 Азем Садику 4.161 52,17% Partia Demokratike Shqiptare.svg
Coat of arms of Tearce Municipality.svg Теарце 22.028 Исен Асани 4.686 51,64% DUI.png
Coat of arms of Tetovo Municipality, Macedonia.svg Тетово 82.887 Теута Арифи 18.136 49,09% DUI.png
Coat of arms of Centar Municipality, Macedonia.svg Центар 43.505 Саша Богдановиќ 17.916 63,47% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Centar Župa Municipality.svg Центар Жупа 6.810 Аријан Ибраим 1.688 70,48% TDPMacedonialogo.png
Coat of arms of Čair Municipality.svg Чаир 57.767 Висар Ганиу 13.987 48,92% DUI.png
Coat of arms of Čaška Municipality.svg Чашка 6.017 Горан Стојановски 2.253 69,58% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Češinovo-Obleševo Municipality.svg Чешиново-Облешево 5.704 Горанчо Крстев 2.155 49,91% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Čučer Sandevo Municipality.svg Чучер-Сандево 7.560 Јован Пејковски 2.486 51,40% независен
Coat of arms of Štip Municipality.svg Штип 42.159 Благој Бочварски 15.078 51,54% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Šuto Orizari Municipality, North Macedonia.svg Шуто Оризари 23.289 Курто Дудуш 4.936 57,61% Logo of the SDUM.jpg

Советнички места[уреди | уреди извор]

Освоени советнички места[9]
Политичка партија Бр. на советници
СДСМ
  
552
ВМРО-ДПМНЕ
  
432
ДУИ
  
133
БЕСА
  
63
АА (ДР-ДПА)
  
63
Независни советници
  
37
ДПА
  
18
ДПТМ
  
17
НДМ
  
7
СРМ
  
7
ДУИ-БЕСА-АА
  
4
ДНЕТ
  
3
ЛЕВИЦА
  
3
ГРОМ
  
3
БЕСА-АА
  
2
АА (НДП и Единство)
  
2
ПДП
  
1

Реакции по изборите[уреди | уреди извор]

Политичар Изјава
Зоран Заев „Најважно е што граѓаните победија. Им порачувам на советниците и градоначалниците дека ерата на локални шерифи заврши. Обврската сега е поголема. Во Македонија има живот за сите. Сега нема изговор. Засукуваме ракави за сите граѓани во нашата убава Македонија. Народот тоа го заслужува. Заедно сме сплотени во едно општество за сите, само сплотени и Македонија ќе оди напред. Им порачувам на сите носители на функции, внимателно да си го слушаме народот. Ветивме ќе бидеме сервис на граѓаните, како тие ќе диктираат, ние ќе работиме.“
Никола Груевски „Ќе се анализираат сите аспекти на денешните резултати, со цел да се утврди покрај сите масовни нерегуларности, што друго од нашата страна беше недоволно добро или погрешно направено заради што не добивме подобар резултат на овие избори. Јас како претседател на партијата секако имам највисока одговорност за изборните резултати што и претходно го кажав. За сето тоа, за причините, за резултатите и идниот правец ќе се дискутира во периодот веднаш по завршување на изборите.“
Али Ахмети „Сигурно дека при ваквата голема победа има одредени изгубени битки, но тоа не значи дека е изгубена целата војна, како што е случајот со Гостивар. ДУИ е голема партија и така што и во случаите во општините Врапчиште, Желино и Боговиње, каде победил еден од другите кандидати ќе им помага, како што им помагаме на нашите кандидати.“
Зијадин Села „Не го признаваме овој резултат. Имајќи предвид дека демократијата е волјата на мнозинството, а мнозинството во Струга е на албанското население, во сите албански села 100 проценти и кај албанското гласачко тело го имаме победено ДУИ и тоа со длабок резултат од два спрема еден. Не сме ги изгубиле изборите. Напротив, ако некој сакал да удира врз мојот легитимитет како претседател на Алијансата на Албанците ме направиле уште посилен.“
Биљал Касами „Во Македонија згасна една партија на Албанците и сега ДУИ слободно може да се смета за огранок на СДСМ. ДУИ победи со гласовите на СДСМ, но ние победивме во сите општини со гласовите на Албанците.“

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]