Локални избори во Македонија (2005)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Локални избори во Македонија (2005)
Македонија
2000 ←
13 и 27 март 2005 → 2009

84 општини и град Скопје
  Прва партија Втора партија Трета партија
  Logo of the SDUM.jpg ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg DUI.png
Партија СДСМ ВМРО ДПМНЕ ДУИ
Освоени места 37 21 14

  Четврта партија Петта партија Шеста партија
  Vmronp.jpg Partia Demokratike Shqiptare.svg
Партија ВМРО НП ДПА Независни
Освоени места 3 2 7

Локални избори во Македонија во 2005 година — избори кои се оддржале на 13 март и 27 март 2005 со цел избирање на советници и градоначалници во 84 општини во Република Македонија. Вкупно биле потврдени 379 кандидати за градоначалници и 445 листи за советници.[1] Овие избори биле првите по направената територијална поделба на Македонија. Меѓународните набљудувачи изборите ги оцениле како фер со мали нерегуларности во сите три круга од гласањето. Според набљудувачите на ОБСЕ имало групно гласање, полнење на гласачките кутии, украдени гласачки ливчиња, заплажување и прекршување на приватноста на гласачите.[2]

Резултати за градоначалници по општина[уреди | уреди извор]

Грб Општина Број на гласачи Победник Освоени гласови % на освоени гласови Партија
Coat of arms of Skopje.svg Скопје 432.207 Трифун Костовски 96.180 независен
Coat of arms of Aerodrom Municipality, 2012-present.svg Аеродром 62.324 Кирил Тодоровски 11.185 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Aračinovo Municipality.svg Арачиново 7.555 Музафер Бислими 2.622 DUI.png
Coat of arms of Berovo Municipality.svg Берово 11.579 Венко Пашалиски 5.171 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Bitola Municipality.svg Битола 90.246 Владимир Талески 23.538 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Bogdanci Municipality.svg Богданци 7.145 Ѓорге Петрушев 2.902 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Bogovinje Municipality.svg Боговиње 22.872 Невзат Елези 5.922 DUI.png
Coat of arms of Bosilovo Municipality.svg Босилово 11.950 Ѓорѓе Манушев 4.759 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Municipality of Brvenica.svg Брвеница 13.197 Џелал Рамадани 4.258 DUI.png
Coat of arms of Butel Municipality.svg Бутел 29.459 Петре Латиновски 6.601 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Valandovo Municipality.svg Валандово 9.960 Николче Чурлиновски 4.042 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Vasilevo Municipality.svg Василево 9.611 Славе Христов 3.732 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Vevčani Municipality.svg Вевчани 2.161 Васил Радиновски 911 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Veles Municipality.svg Велес 46.940 Аце Коцевски 12.628 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Vinica Municipality, Macedonia.svg Виница 16.851 Марјан Костадинов 5.726 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Vraneštica Municipality.png Вранештица 1.584 Ванчо Србаковски 568 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Vrapčište Municipality.svg Врапчиште 20.465 Есат Салаи 5.805 DUI.png
Coat of arms of Gazi Baba Municipality.svg Гази Баба 60.118 Коце Трајановски 15.857 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Gevgelija Municipality.svg Гевгелија 19.149 Драги Делев 7.967 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Gostivar Municipality.svg Гостивар 66.400 Невзат Бејта 18.924 DUI.png
Grb-gradsko.jpg Градско 3.140 Глигур Коцев 1.231 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Grb-debar.jpg Дебар 16.851 Аргетим Фида 4.065 DUI.png
Coat of arms of Debarca Municipality.svg Дебрца 5.676 Љупчо Којчиноски 1.893 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Delčevo Municipality.svg Делчево 14.864 Мирко Иванов 6.597 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Demir Kapija Municipality.svg Демир Капија 3.507 Тодор Тошевски 1.808 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Demir Hisar Municipality, Macedonia.svg Демир Хисар 8.372 Љупчо Најдовски 3.384 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Dojran Municipality.svg Дојран 2.757 Ристо Гушев 1.243 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Dolneni Municipality.svg Долнени 10.797 Изудин Каришиќ 3.842 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Drugovo Municipality.svg Другово 2.786 Стојо Павлески 1.084 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Ǵorče Petrov Municipality.svg Ѓорче Петров 34.277 Сокол Митровски 8.706 независен
Coat of arms of Želino Municipality.svg Желино 18.138 Ќенан Алиу 9.552 Partia Demokratike Shqiptare.svg
Coat of arms of Zajas Municipality.svg Зајас 9.046 Руфат Хусеини 5.100 DUI.png
Coat of arms of Zelenikovo Municipality.svg Зелениково 3.511 Борче Гиевски 1.282 независен
Coat of arms of Zrnovci Municipality.jpg Зрновци 2.807 Благој Николов 1.010 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Ilinden Municipality, Macedonia.svg Илинден 12.621 Жика Стојановски 5.731 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Jegunovce Municipality.svg Јегуновце 10.432 Тони Коцевски 4.425 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kavadarci Municipality.svg Кавадарци 31.983 Панчо Минов 11.154 независен
Coat of arms of Karbinci Municipality.svg Карбинци 3.435 Борис Гаврилов 1.395 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Karpoš Municipality.svg Карпош 51.862 Андреј Петров 11.885 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Kisela Voda Municipality (2015).svg Кисела Вода 49.386 Џорџе Арсов 10.187 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kičevo Municipality.png Кичево 25.224 Владимир Толески 7.417 независен
Coat of arms of Konče Municipality.svg Конче 2.791 Стојан Лазарев 1.312 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kočani Municipality.svg Кочани 32.868 Љубомир Јанев 12.536 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Kratovo Municipality.svg Кратово 8.836 Мите Андоновски 3.430 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kriva Palanka Municipality.svg Крива Паланка 17.454 Драги Трајчевски 6.036 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Krivogaštani Municipality.svg Кривогаштани 5.200 Горан Каравилоски 1.983 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Kruševo Municipality.svg Крушево 8.126 Лефкија Гажоска 3.379 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Kumanovo Municipality.svg Куманово 86.030 Зоран Дамјановски 24.666 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Lipkovo Municipality.jpg Липково 20.216 Беќир Сакипи 5.012 DUI.png
Coat of arms of Lozovo Municipality.svg Лозово 2.221 Јордан Павлов 1.011 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Mavrovo and Rostuša Municipality.svg Маврово и Ростуше 8.508 Фуад Дурмиши 1.961 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Makedonska Kamenica Municipality.svg Македонска Каменица 6.628 Перо Митревски 2.591 Vmronp.jpg
Coat of arms of Makedonski Brod Municipality (2012).svg Македонски Брод 5.948 Милосим Војнески 2.405 Vmronp.jpg
Coat of arms of Mogila Municipality.svg Могила 6.558 Славко Велевски 1.868 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Negotino Municipality.svg Неготино 15.467 Ѓорѓи Ќимов 5.329 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Novaci Municipality.svg Новаци 3.857 Лазар Котевски 1.633 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Novo Selo Municipality (2014).svg Ново Село 11.336 Никола Андонов 4.023 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Oslomej Municipality.png Осломеј 7.975 Саније Садику 3.381 DUI.png
Coat of arms of Ohrid Municipality (2014).png Охрид 51.779 Александар Петрески 16.787 Logo of the SDUM.jpg
Grb-petrovec.jpg Петровец 6.622 Звонко Цветковски 2.795 Vmronp.jpg
Coat of arms of Pehčevo Municipality.svg Пехчево 4.564 Јованчо Станоевски 1.909 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Plasnica Municipality.svg Пласница 4.172 Фидаил Салифоски 1.444 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Prilep Municipality.svg Прилеп 65.820 Марјан Ристески 19.731 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Probištip Municipality.svg Пробиштип 13.288 Душко Јовановски 5.700 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Radoviš Municipality.svg Радовиш 22.477 Роберт Велков 8.701 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Rankovce Municipality.svg Ранковце 3.328 Орце Тодоровски 1.489 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Resen Municipality.svg Ресен 18.166 Димитар Бузлевски 6.872 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Rosoman Municipality.svg Росоман 3.437 Гоце Величковски 1.494 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Saraj Municipality.svg Сарај 25.468 Имер Селмани 11.368 Partia Demokratike Shqiptare.svg
Грб на општина Свети Николе.jpg Свети Николе 15.071 Слободан Даневски 5.676 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Sopište Municipality.svg Сопиште 4.227 Љупчо Кец Мицковски 1.725 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Staro Nagoričane.svg Старо Нагоричане 4.592 Власте Димковиќ 1.823 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Struga Municipality.svg Струга 52.663 Рамиз Мерко 14.434 DUI.png
Coat of arms of Strumica Municipality.svg Струмица 47.036 Зоран Заев 17.098 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Studeničani Municipality.png Студеничани 12.054 Аљаудин Зекири DUI.png
Coat of arms of Tearce Municipality.svg Теарце 19.312 Рами Ќерими 5.882 DUI.png
Coat of arms of Tetovo Municipality, Macedonia.svg Тетово 71.866 Хазби Лика 15.329 DUI.png
Coat of arms of Centar Municipality, Macedonia.svg Центар 43.459 Виолета Аларова 8.891 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Centar Župa Municipality.svg Центар Жупа 5.456 Нузи Шахин 1.082 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Čair Municipality.svg Чаир 56.146 Изет Меџити 12.129 DUI.png
Coat of arms of Čaška Municipality.svg Чашка 5.657 Стојан Маневски 2.254 независен
Coat of arms of Češinovo-Obleševo Municipality.svg Чешиново-Облешево 6.229 Орце Митров 2.567 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Čučer Sandevo Municipality.svg Чучер-Сандево 6.579 Воислав Киранџиќ 2.844 независен
Coat of arms of Štip Municipality.svg Штип 41.060 Панде Сарев 9.618 Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Šuto Orizari Municipality, North Macedonia.svg Шуто Оризари 19.708 Амди Бајрам 3.167 SRM logo.png

Советнички места[уреди | уреди извор]

Освоени советнички места
Политичка партија Бр. на советници
СДСМ
  
436
ВМРО-ДПМНЕ
  
323
ДУИ
  
213
ВМРО-НП
  
136
ДПА
  
130
Независни советници
  
64
ДА
  
20
ЛД
  
7
НДП
  
6
ОПЕР
  
6

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Конечен извештај на Набљудувачката мисија за избори на ОБСЕ/ОДИХР за локалните избори 2005, 9 стр.
  2. „Локални избори“. www.setimes.com. Посетено на 2013-05-10.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]