Општина Кисела Вода

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Кисела Вода

Map of Kisela Voda Municipality, Macedonia.svg

Знаме на Општина Кисела Вода Грб на Општина Кисела Вода
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Град Скопје
Површина 34,24 км²
Демографија
Население 57236 жители
Густина на население 1.671,61 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Филип Темелковски[1]
Совет 23 члена
Контактни податоци
Адреса на седиште Општина Кисела Вода 1000 Скопје
Телефон 02 2779-069
Факс 02 2779-069 Лок. 130
Портал Службен портал

Општина Кисела Вода — општина во градот Скопје. Зафаќа површина од 46,86 км2 и се простира во југоисточниот дел на Скопската котлина. Таа се граничи со општина Центар како и со ноформираните општини Аеродром, Студеничани и Сопиште. Според податоците од последниот попис на територијата на Општина Кисела Вода има вкупно население од 58.216 жители од кои 91,2% се Македонци. На територијата на општината функционираат 13 месни заедници.

Во рамките на општината егзистираат повеќе спортски клубови кои успешно се натпреваруваат во сите македонски лиги. Во границите на Општина Кисела Вода постојат повеќе цркви и манастири кои се главна туристичка дестинација во овој регион.

Географиja[уреди | уреди извор]

Границата на Општината Кисела Вода започнува од надвозникот на железничката пруга и улицата “Трета македонска ударна бигада” (тромеѓе на општините Кисела Вода, Аеродром и Центар) и се движи по трасата на старата железничка пруга до надвозникот на булеварот „Кочо Рацин“, се движи по улицата „Јордан Мијалков“, улицата „Црниче“ и улицата „346“ и излегува над институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија ИЗИИС, односно на тромеѓето на општините Центар, Карпош и Кисела Вода, продолжува по гранизата на парк шумата “Водно” до локалитетот “Теферич”, продолжува по катастарската граница КО Сопиште и КО Драчево до железничката станица Срачево, свртува на северо-запад по железничката пруга Скопје-Велес, како граница со општина Аеродром до надвозникот на улицата “Трета македонска ударна бигада” (тромеѓе на општините Кисела Вода, Аеродром и Центар).


Историја[уреди | уреди извор]

Економија[уреди | уреди извор]

Општина Кисела Вода е една од најголемите индустриски зони во градот Скопје со значителен континуиран подем во последните 5 години. Бруто домашниот производ по жител изнесува 11.964 (според попис од 2002 г.). Примарната економија која генерално е составена од земјоделие зафаќа површина од 27,34 км2 и неметали со површина од 6,73 км. Секундарната и терцијалната економија на територијата на општина Кисела Вода претставуваат потенцијал за одржлив економски развој на општината. Бројот на економски субјекти според стопанските гранки кои делуваат на територија на општина Кисела Вода се: 1.910 вклучени во производство; 908 во градежништво; 490 во хотели и ресторани; 1.492 економски субјекти вклучени во транспорт; 24 во финансии; 1.092 во недвижности; 26 вклучени во јавната администрација и 868 во комуникации. Најважни стопански гранки во општината се хемиската индустрија, транспортот и шпедицијата, градежништвото, прехрамбената индустрија и производството на безалкохолни пијалоци, трговската и услужната дејност

Демографија[уреди | уреди извор]

Општина Кисела Вода се простира во јужниот и југоисточниот дел на Скопската котлина. Источната граница на општината е до централното градско подрачје на општината Центар. Северната граница се простира по железничката линија Скопје - Велес со кој патен правец општината граничи со новофорнираната општина Аеродром. На источната и југоисточната страна граничи со општината Студеничани, а на јужната страна со планината Водно каде се простира граничната линија со општината Сопиште. Кисела Вода има правец на простирање исток - запад во должина од 14,2 км и правец север - југ во должина од 3,3 км. Во рамките на ваквите гранични линии со соседните општини, општината Кисела Вода има површина од 46,86 км2.

Во општината во непосредното градско подрачје се наоѓаат населбите Чешма и Бирарија, на ниските делови од северната страна на планината Водно се наоѓаат населбите Црниче и Пржино и во источниот дел населбите Припор и Усје. Во централниот дел од општината се наоѓаат населбите: 11 Октомври, Кисела Вода и Цветан Димов. На источниот дел од општината се наоѓаат населбите: Пинтија и Драчево.


  • Вкупна површина на општина Кисела Вода 46,86 км2
  • Вкупно население 58.216
  • Стапка на природен прираст 4,2%
  • Вкупен број на домаќинства 17.577
  • Вкупен број на станови 20.237
  • Број на населени места (населби) 14
  • Урбани населени места (населби) 8
  • Рурални населени места (населби) 6


Според пописот 2002 година

Општествени институции[уреди | уреди извор]

Градоачалник на Општина Кисела Вода е Филип Темелковски. Негов претходник беше Билјана Беличанец - Алексиќ.

Подрачни единици на органи на државна управа:

-Министерство за одбрана п.е. Кисела Вода;

-Министерство за земјоделие, шумарство и водостопанство п.е Кисела Вода;

-Министерство за труд и социјална политика п.е. Кисела Вода;

-Меѓуопштински центар за социјална работа п.е. Кисела Вода;

-Министерсво за здравство п.е. Кисела Вода;

-Министерство за образование п.е. Кисела Вода;

-Министерство за финансии и имотно-правни односи п.е. Кисела Вода;

-Министерство за правда

-Дирекција за заштита и спасување.

Администрација и политика[уреди | уреди извор]

Културни и природни знаменитости[уреди | уреди извор]

Редовни настани[уреди | уреди извор]

Палење на Бадников Оган

Бидејќи Општина Кисела Вода е претежно општина со Македонско православно христијанско население. Палењето на Бадниковиот Оган го симболизира раѓањето на Исус Христос. На територијата на Општина Кисела Вода за време на овој празник се палат повеќе од 12.000 огништа на различни места,каде што ритуалот е ист греена ракија и вино пиротехника и добра забава пред или позади секоја претежно станбено населена зграда. Утрото после палењето на оганот малите деца одат од куќа до куќа од стан до стан и го јавуваат исусовото раѓање со песничка чија традиција и текст останал ист повеќе од 250 години. Песничка за која тие добиваат подароци одкако ќе ја испеат : бонбони,колачи,овошја па дури и пари за оној што ќе биде прв што тропнал на нечија врата.Бадниковиот оган сегде се пали каде што има христијанско население на истиот ден но различен го прави оганот во Кисела Вода што е придружен со често многу изведувачи од Македонската поп-естрада. Врнежите од дожд на овој ден знаат да ја отежнат оваа пракса но секогаш граѓаните на Кисела Вода и останале достојни. Исто за време на овој празник мештаните на Кисела Вода можеби ќе имаат среќа да го видат и од блиску да го запознаат и „таткото на Скопје“ граданачалникот Коце Трајановски, кој до сега не посетил неколку пати на повеќе различни настани.Како редовни настани може да се наведат и шведските маси што обично се организираат од месните заедници и во нив се одржуваат не зависно која партија е на власт.Тоа се трпези со деликатно избрана храна што нема прилика секој и секогаш да си ја дозволи придружено од вина кој се од најдобрите речиси на целиот балкан.На овие трпези можете да најдете вино од бербите дури и во далечната 1996та година.Средствата се донирани само иницијативно од граѓаните но не и морално за да се учествува на еден таков настан.Тој настан кој нема официјално име го посетуваат ВИП личности придружени од нивното обезбедување и поворка на луѓето од нивна класа.Тие преставуваат посебен интерес за граѓаните на општина КИСЕЛА ВОДА.Благодарение на тие личности од политичката и бизнис сцена па и од естрадата многу други граѓани на околните општини доаѓаат да учествуваат или со цел да ги пробаат најдобите вина и специјалитети или едноставно да се сликаат со нивните идоли.Кисела Вода неможе да им замери и овие настани се настани од отворен карактер со редовна пракса и традиција од околу не многу значајни 10 или повеќе години.Исто како традиционален редовен настан е ОДЕЊЕТО ВО КРУШЕВО/ПЕЛИНЦЕ Тоа е настан каде што граѓаните на Кисела вода се собираат пред одреден месен комитет и имаат бесплатно еднодневно патување на сметка на општината.Тој настан се случува по повод формирањето на крушевската република е област каде што се случиле значајни битни за ослободувањето и протерувањето на Отоманлиската империја од Македонија и од Балканот. Истиот настан се проследува и слави од областа http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B5кое место е исто така значајно за формирањето на АСНОМ.Место кое изобилува со историја.

Збратимени општини[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Култура и спорт[уреди | уреди извор]

Иселеништво[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]