Претпријатие

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Претпријатие е правен субјект насочен кон остварување на материјални добра или услуги наменети за потрошувачот. Претпријатијата доминираат во капиталистичкото општество, највеќе во приватна сопственост на физички лица или некој друг облик на здружување, која има за цел остварување на заработка (профит), кој би го зголемил богатството на сопственикот и би го зголемил обемот на самото претпријатие.

За сопствениците и раководството да успее во некое деловно претприемање мора да бидат претпазливи со капиталот што го располагаат, состојбата на пазарот, како и да преземат ризик доколку тоа е неопходно.

Социјалистичкиот систем функционира така што целиото деловно работење во државата се раководен од владата, или беше во јавна сопственост, односно во раце на работниците (работничка самоуправа).

Поврзано[уреди]