Прејди на содржината

Пржино

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пржино — скопска населба во состав на Општина Кисела Вода, која се граничи со населбите Водно, Кисела Вода и Црниче. Пржино се наоѓа на висока надморска висина на планината Водно, која што е слична по изглед како соседната населба Црниче, поради куќите кој се изградени во сличен стил и збратименоста, двете соседни населби имаат меѓу себе добри односи. Во населбата Пржино живеат повеќе од 200 домаќинства, поголемиот дел од нив во куќите.

Историја[уреди | уреди извор]

Земјотресот во Скопје од 1963 година: Населба Пржино, 1964

Општина Кисела Вода е основана на 28 јуни 1955 г. кога Кисела Вода, Пржино и Црниче биле мали села и не спаѓале под градот, но со текот на времето тие се урбанизирале и станале градски населби.

Институции[уреди | уреди извор]

Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија - Скопје

Наводи[уреди | уреди извор]