Тафталиџе

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Тафталиџе II)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Земјотресот во Скопје од 1963 година: Три станбени кули во Тафталиџе, подарок од народот и владата на Романија, 1965
Поглед кон станбените објекти, донација од Чехословачка, Тафталиџе
Свечено предавање во употреба на бараките во Тафталиџе кои се подарок од Италија (18 мај 1964)

Тафталиџе е градска населба во Скопје која се наоѓа западно од центарот на градот. Населбата е целосно урбанизирана. Населбата се состои од два дела: Тафталиџе 1 и Тафталиџе 2. Тафталиџе 1 се простира на поголем дел од некогашното село Тафталиџе.Тафталиџе 2 се наоѓа на дел од некогашно село Тафталиџе, додека пак поголемиот дел од неговата територија слаѓала во атарот на некогашното село Долно Нерези, кое денес е посебна населба со која граничи Тафталиџе 2. Понекогаш е сметана и за дел од пошироко Тафталиџе.

Местоположба[уреди | уреди извор]

Тафталиџе е дел од Општината Карпош и се наоѓа во југозападниот дел на градот, на десната страна од реката Вардар, Тафталиџе 2 е изградено на подножјето на Водно. Тафталиџе 1 и 2 меѓусебно граничат на ул. „Лондонска“. На запад Тафалиџе 2 завршува кај реката Вардар, каде од другата страна граничи со населбите Влае и Хром. Поврзан е со тие населби со два моста - „Обединети Нации“ и „Железнички мост“ на кој впрочем и се празнува христијанскиот празник Водици. На север Тафталиџе граничи кај булеварот „Партизански одреди“ со населбите Карпош 4, 3, 2 и 1. На исток Тафталиџе 1 граничи со населба Буњаковец кај булеварот „Франклин Рузвелт“. Јужната граница е поставена кај булеварот „Метрополит Теодосиј Гологанов“ кај што Тафталиџе граничи со Козле, а подолу и со Долно Нерези. Делот на Тафталиџе 1 околу основното училиште „Војдан Чернодрински“ понекогаш се самонарекува и самопрогласува како Млечен по локалниот млечен ресторан.

Историја[уреди | уреди извор]

Населбата Тафталиџе името го добива од турскиот збор тахталиџе, што во превод значи маало со дрвени куќи. Ова име го добива бидејќи долго време просторот на денешната населбата Тафталиџе била една голема ливада и имало само по некоја дрвена куќа. Откако Турците го зазеле Скопје, земјиштето на денешно Тафталиџе било во сопственост на едно од најпознатите и најугледни турски семејства Хаџи Гали-бегови. Според легендата, семејството Хаџи Гали-бегови за време на Австро-турската војна 1683 - 1689 му биле десна рака на турскиот султан, и затоа, во знак на благодарност, им подарил голем имот во Скопје. Семејството Хаџи Гали важело за најбогато семејство во Скопје и, покрај Тафталиџе, во нивна сопственост биле уште пет други села. Хаџи Гали-бегови на својот огромен имот во Тафталиџе не одгледувале никакви култури туку целото земјиште било зелена ливада. Семејството ливадата ја оставило за себап на душата, да се шета по неа и турско и каурско. На целата ливада бегот изградил само неколку дрвени куќарки.

И откако Скопје било ослободено од Турците и земјиштето не било ничија сопственост, Тафталиџе важело за излетничко место. На ливадата скопјани се собирале поради чистиот воздух и убавата природа и затоа ова излетничко место кај граѓаните било познато како воздушна бања[1]. Десетина години по Втората светска војна, кога Скопје почнало масовно да се населува, куќи почнале да се градат и во овој дел од градот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Janakije Popović, Tahtailixe, " Južni pregled", br. 3, Skoplje 1931, 118