Буњаковец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Буњаковец на разгледница од 1929 година

Буњаковец — населба во западниот дел на Општина Центар, Скопје. Ова е урбанизирана населба поради местоположбата и исто така трговски развиена населба поради многубројните продавници и пазари.

Историја[уреди | уреди извор]

Земјотресот во Скопје од 1963 година: Буњаковец.

Населбата Буњаковец постои уште од почетоците на XX век, со плоштадот „Македонија“ и на место на булеварот „Партизански одреди“. Буњаковец како маалска четврт се формирала во меѓувоениот период, некаде помеѓу 1924-1928 г. Како и во другите маала и тука богатите граѓани граделе големи семејни куќи. Со текот на времето додека Скопје растело и населбата почнала да се урбанизира.

Демографија[уреди | уреди извор]

Населбата Буњаковец брои 7.498 жители, од кои:

Трговија[уреди | уреди извор]

Населбата има добро развиена трговија, но има и еден трговски центар наречен по самата населба во која е сместен.

Наводи[уреди | уреди извор]