Црниче

Од Википедија — слободната енциклопедија

Црниче — скопска населба во состав на Општина Кисела Вода која се граничи со населбите Кисела Вода и Пржино. Населбата Црниче е позната по малите куќи кои се проститраат во горниот дел на населбата. Исто така, во населбата има и современи згради кои се распослани низ целото маало, како и поранешната куќа на духови на чие место денес е изградена зграда. Во Црниче живеат повеќе од 300 домаќинства.

Историја[уреди | уреди извор]

Црниче постои уште од основањето на Општина Кисела Вода на 28 јуни 1955 г. кога се основале населбите: Кисела Вода, Пржино и населбата Црниче. За време на основањето во Црниче имало куќи со широки и големи дворови, вклучувајќија и единствената опседната куќа на духови во Скопје која се наоѓа токму во Црниче.

Основни училишта[уреди | уреди извор]

ОУ ,,Кузман Јосифовски - Питу" - Црниче

Верски институции[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]