Карпош (населба во Скопје)

Од Википедија — слободната енциклопедија
За истоимените борци, видете Карпош и Христијан Тодоровски-Карпош. За општината, видете Општина Карпош. За други значења видете Карпош (појаснување).
Земјотресот во Скопје од 1963 година: Расчистување на урнатините во Карпош

Карпош е име на четири населби во Скопје кои го добиле името по познатите македонски борци. Овие, заедно со повеќе други населби, се дел од скопската општина Карпош. Населби со името Карпош постојат исто така во повеќе градови во Македонија.

Население[уреди | уреди извор]

Според последниот попис на населението на Македонија од 2021 година, Карпош има 61.288 жители.

Следува табела на народносната структура на населението:

Народност Вкупно
Македонци 49.483
Албанци 2.203
Турци 430
Роми 597
Власи 477
Срби 1.593
Бошњаци 185
Други 6.320

Карпош I[уреди | уреди извор]

Карпош I е населба која се наоѓа во западно Скопје.

Карпош II[уреди | уреди извор]

Земјотресот во Скопје од 1963 година: Санација во Карпош II

Карпош II е населба која се наоѓа во западно Скопје.

Карпош III[уреди | уреди извор]

Карпош III е населба која се наоѓа во западно Скопје.

Карпош IV[уреди | уреди извор]

Карпош IV е населба која се наоѓа во западно Скопје.