Хиподром (населба)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хиподром — високоурбанизирана населба во Општина Гази Баба. Таа се граничи со населбите Ченто, Гази Баба, Трубарево. Во населбата живеат околу 500 до 600 домаќинства.

Географија[уреди | уреди извор]

Населбата се наоѓа на север од реката Вардар.

Историја[уреди | уреди извор]

Подрачјето околу населбата е населено уште од далечното минато, почнувајќи од доцнобронзеното време, за што сведочи некрополата кај сообраќајната клучка. На ова место во средниот век постоела и населба.

Густина[уреди | уреди извор]

Населбата е густо населена поради урбанизацијата.

Демографија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]