Автомобилски регистарски таблички во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Македонска табличка (февруари 2019—)
Македонска табличка (2012 — 2019)
Македонска табличка (1993–2012)
Тековните регистарски кодови (2015—)
Стари регистарски кодови (2013 — 2015)
Стари регистарски кодови (2012 — 2013)
Стари регистарските кодови по општини (1993 — 2012)

Автомобилските регистарски таблички во Македонија се состојат од сина лента во левиот дел од табличката на која стои код NМК (пред февруари 2019 МК), регионален код со две букви, правоаголно поле во кое се испишани регионалниот код и двозначниот алфа код на кирилица, четирицифрен бројчен код и двозначниот алфа код. (на пример: SK1234 AA).
Новите таблички започнале да се издаваат од 20 февруари 2012 година, најпрвин во Скопје, а потоа и во другите градови.

Цена за нова табличка изнесува 1.200 денари.[1]

Како последица на Преспанскиот договор, од февруари 2019 година на табличките наместо меѓунарониот код MK доделен од ISO се користи кодот NMK.[2]

Автомобилски регистарски таблички[уреди | уреди извор]

Со најновите измени на Правилникот за регистрационите подрачја од 30 мај 2019 година, во Македонија има 34 регистрационо подрачје.[3] Во следната табела се подредени според нивниот латиничен код:

Код Регион Општини покриени со кодот Изглед
BE Берово Берово License plate of Berovo.svg
BT Битола Битола, Mогила, Новаци License plate of Bitola.svg
DB Дебар Дебар, Центар Жупа License plate of Debar.svg
DE Делчево Делчево License plate of Delčevo.svg
DH Демир Хисар Демир Хисар
DK Демир Капија Демир Капија North Macedonia license plate of Demir Kapija.svg
GE Гевгелија Богданци, Гевгелија, Дојран License plate of Gevgelija.svg
GV Гостивар Врапчиште, Гостивар, Маврово и Ростуше License plate of Gostivar.svg
KA Кавадарци Кавадарци, Росоман License plate of Kavadarci.svg
KI Кичево Кичево License plate of Kičevo.svg
KO Кочани Зрновци, Кочани, Чешиново-Облешево License plate of Kočani.svg
KR Кратово Кратово License plate of Kratovo.svg
KP Крива Паланка Крива Паланка, Ранковце License plate of Kriva Palanka.svg
KS Крушево Општина Крушево
KU Куманово Куманово, Липково, Старо Нагоричане License plate of Kumanovo.svg
MB Македонски Брод Македонски Брод, Пласница
MK Македонска Каменица Македонска Каменица
NE Неготино Неготино License plate of Negotino.svg
OH Охрид Дебрца, Охрид License plate of Ohrid.svg
PP Прилеп Долнени, Кривогаштани, Прилеп License plate of Prilep.svg
Пехчево Пехчево
PS Пробиштип Пробиштип
RA Радовиш Конче, Радовиш License plate of Radoviš.svg
RE Ресен Ресен License plate of Resen.svg
SK Скопје Град Скопје; Арачиново, Зелениково, Илинден, Петровец, Сопиште, Студеничани, Чучер-Сандево License plate of Skopje.svg
SN Свети Николе Лозово, Свети Николе License plate of Sveti Nikole.svg
SR Струмица Босилово, Василево, Ново Село, Струмица License plate of Strumica.svg
ST Штип Карбинци, Штип License plate of Štip.svg
SU Струга Струга License plate of Struga.svg
TE Тетово Боговиње, Брвеница, Желино, Јегуновце, Теарце, Тетово License plate of Tetovo.svg
VA Валандово Валандово
VE Велес Велес, Градско, Чашка License plate of Veles.svg
VI Виница Виница License plate of Vinica.svg
VV Вевчани Вевчани License plate of Vevčani.svg

Неважечки регистарски кодови[уреди | уреди извор]

Код Локација Забелешки
TV Титов Велес Заменето со VE (Велес) кога дотичниот град бил преименуван.

Други таблички[уреди | уреди извор]

  • Дипломатските таблички се сосотојат од: буквен код на државата (MK), бројчен код на државата или странската организација, буквите CD, серискиот број и годината на издавање.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Tарифник за поединечни услуги“. Министерство за внатрешни работи. Посетено на 13 април 2021.
  2. „Конечен договор за решавање на македонско - грчкиот спор за името и за стратешко партнерство“. Влада на Македонија. 18 јуни 2018. Архивирано од изворникот 28 март 2021. Посетено на 13 април 2021.
  3. Правилник за ознаки на регистраските подрачја, МВР, 30 мај 2019.