Автомобилски регистарски таблички во Црна Гора

Од Википедија — слободната енциклопедија

Автомобилските регистарски таблички во Црна Гора, по прогласувањето на независноста на државата во 2006 г. и стекнувањето на меѓународното признавање, од 1 јануари 2008 г. ги имаат следниве ознаки:

Старите автомобилски таблички во Црна Гора

Табличките се со димензии 520 мм х 110 мм, во бела боја, обрабени со црна линија, на левата страна имаат сино поле на кое е испишана ознаката MNE, потоа ознаката на градот, грбот и бројот на автомобилот.

Табличките имаат две букви и три броја, а сопственикот има можност да ја избира комбинацијата. Полициските таблички се со сина, а на армијата со зелена боја.

Ознака Подрачје[1] Пример
AN
Андриевица
BA
Беране Car-plate berane.jpg
BP
Биело Поле Bijelo polje car plate.jpg
BD
Будва Budva car-plate.jpg
BR
Бар
CT
Цетиње
DG
Даниловград
GS
Гусиње
HN
Херцег Нови Herceg novi car-plate.jpg
KL
Колашин Car-plate kolasin.jpg
KO
Котор Kotor car plate.jpg
MK
Мојковац Car-plate mojkovac.jpg
NK
Никшиќ Car-plate niksic.jpg
PG
Подгорица Podgorica car-plate.jpg
PL
Плав
PT
Петњица
PV
Плевља Car-plate plevlja.jpg
Плужине
RO
Рожае Car-plate rozaje.jpg
TV
Тиват Car-plate tivat.jpg
ŠN
Шавник Car-plate savnik.jpg
UL
Улцињ License plate of Montenegro since 2008.jpg
ŽB
Жабљак Car-plate zabljak.jpg

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Замена докумената у Црној Гори“. Блиц. 25 април 2008.