Регистарски таблички во Хрватска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Автомобилските регистарски таблички во Хрватска се состојат од две букви кои го означуваат градот каде што возилото е регистрирано, потоа следува државниот грб, па три или четири броја, а на крајот се наоѓа една или две букви кои од броевите се одделени со цртичка.

Стандардна регистерска табличка во Хрватска, која го означува подрачјето на Задар
Регистерска табличка на хрватската војска
Авто ознака за Хрватска

Табличките се изработени од метал, со бела позадина и црни букви и броеви, за војската позадината е жолта, додека за полициските возила броевите и буквите се со сина боја, а позадината е бела.[1]

Регистарски ознаки на градовите[уреди | уреди извор]

ознака пример опфатени градови
BJ
Бјеловар, Чазма, Гарешница
BM
Бели Манастир
ČK
Чаковец, Мурско Средишќе, Прелог
DA
Дарувар, Грубишно Поље, Липик, Пакрац
DE
Делнице, Чабар
DJ
Ѓаково
DU
Дубровник, Корчула, Метковиќ, Опузен, Плоче
GS
Госпиќ, Новаља, Оточац, Сењ
IM
Имотски, Руновиќи, Змијавци, Вињани, Проложац
KA
Карловац, Дуга Реса, Слуњ, Озаљ
KC
Копривница, Ѓурѓевац
KR
Крапина, Долна Стубица, Клањец, Орославје, Преграда, Забок, Златар
KT
Кутина, Новска
Крижевци
MA
Макарска, Вргорац
NA
Нашице, Долни Михољац
NG
Нова Градишка
OG
Огулин
OS
Осиек, Белишќе, Валпово
PU
Пула, Бује, Бузет, Лабин, Новиград, Пазин, Пореч, Ровињ, Умаг, Водњан
Пожега, Плетерница
RI
Риека, Бакар, Црес, Цриквеница, Кастав, Краљевица, Крк, Мали Лошињ, Нови Винодолски, Опатија, Раб, Врбовско
SB
Славонски Брод
SK
Сисак, Глина, Хрватска Костајница, Петриња
SL
Слатина, Ораховица
ST
Сплит, Хвар, Каштела, Комижа, Омиш, Сињ, Солин, Стари Град, Супетар, Триљ, Трогир, Вис, Врлика
ŠI
Шибеник, Дрниш, Книн, Скрадин, Водице
VK
Винковци
VT
Вировитица
VU
Вуковар, Илок
Вараждин, Иванец, Лепоглава, Лудбрег, Нови Мароф, Вараждинске Топлице
ZD
Задар, Бенковац, Биоград на Мору, Нин, Обровац, Паг
ZG
Загреб, Дуго Село, Иваниќ Град, Јастребарско, Самобор, Свети Иван Зелина, Велика Горица, Врбовец, Запрешиќ
ŽU
Жупања

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Pravilnik o registraciji vozila, Ministarstvo unutarnjih poslova »Narodne novine«, broj 105/04. (хрв.)