Автомобилски регистарски таблички во Азербејџан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Автомобилска регистарска табличка од Азербејџан (2011–)
Автомобилска регистарска табличка од Азербејџан

Автомобилските регистарски таблички на Азербејџан обично се составени од две бројки, тире, две букви, тире и три бројко (пр. 10-ЈА-001), табличките се со црни карактери на бела позадинина. Нивната големина е иста како на европските и вообичаено го имаат развеаното знаме на Азербејџан и автомобилскиот код на Азербејџан 'AZ' на левата страна.

Ознаки на автомобилот[уреди | уреди извор]

Првите две бројки означуваат во кој регион е регистриран автомобилот, а другите две букви мора да ја содржат буквата 'J'.

Кодови во Нахичеван:

Специјални таблички[уреди | уреди извор]

  • Владини возила - XX-AA-XXX
  • Претседателска администрација - XX-PA-XXX
  • Приколки - слички како за приватните возила само без црта (тире) XX JA XXX
  • за странски државјани - составени се од буква, три бројки, празен простор и три други броеви