Автомобилски регистарски таблички во Казахстан

Од Википедија — слободната енциклопедија
табличка од Алмата
Табличка од Шимкент (Чимкент) (1980)

Сегашните регистарски таблички во Казахстан се од формат: A 123 XXX. Каде што А е регион (во случајов Алмата), 123 - трицифрен број (001-999), XXX - буквен код (AAA-ZZZ).

Регионални кодови[уреди | уреди извор]

Код Град/Регион
A Алмата
B Алмата
C Акмола
D Актобе
E Атирау
F Источен Казахстан
H Жамбил
K Караганди
L Западен Казахстан
M Караганди
N Кизилорда
O Акмола и Северен Казахстан
P Костанај
R Мангистау
S Павлодар
T Северен Казахстан
U Источен Казахстан
V Алмата
W Акмола и Костанај
X Јужен Казахстан
Z Нур-Султан

Ознаки на државните возила[уреди | уреди извор]

Ознака Установа
01 Претседател
02 Премиер
03 Собрание
04 Сенат
05 Државни секретаријати
AV, AST Владини и административни возила
SK Државна Безбедност на претседателот
NS Државен комитет на Казахстан за безбедност
АС (AW*, KP*) Министерство за внатрешни работи
SP* Финансиска полиција
ТC* Царински Комитет
VP* Општински возила во Алмата
PK* Јавен Обвинител
АА Аким (гувернер на провинција)
1 Аким (претседател на регион)
2-120 Аким на град