Автомобилски регистарски таблички во Босна и Херцеговина

Од Википедија — слободната енциклопедија
табличка од Босна и Херцеговина од времето на ФНРЈ
Бих табличка издадена после 29 септември 2009)
БиХ табличка за такси возило
Пробни ознаки
стара БиХ табличка, сè уште во употреба)

Моменталните регистарски таблички во БиХ се состојат од 7 карактери - пет броеви и седум букви подредени по следниов редослед X-00-X-000. Притоа на табличките немаат означено градови, ниту хералдички симболи. Како букви на табличките се користат буквите коишто исто изгледаат на кирилица и латиница, тоа се: А, Е, О, Ј, К, М и Т.

Авто кодови на Бих табличките до 1992[уреди | уреди извор]

регистрација одТузла, од времето на СФРЈ.
Сараево, SA Приедор, PD Бања Лука, BL Тузла, TZ Мостар, MO Брчко, BČ Бијељина, BN
Мркоњиќ Град, MG Травник, TR Зеница, ZE Бихаќ, BI Добој, DO Високо, VI Јајце, JC
Ливно, LI Требиње, TB Чапљина, ČP Коњиц, KNJ Горажде, GŽ Зворник, ZV Модрича, MD

БиХ авто кодови - Република Босна и Херцеговина[уреди | уреди извор]

Регистрација од Тузла - Република БиХ
регистрација од Травник - Република БиХ
регистрација на АРБиХ

На територијата контролирана од Армијата на Република Босна и Херцеговина од 1994 се издавани нови регистарски таблички/ На сино поле било испишано 'BiH' со грбот на Бих над натписот. Форматот бил: XX-0000-AA кадешто XX бил градот, 0000 - четирицифрен број, а АА сериски букви од кој првата ја покажувала општината.

Сараево, SA Приедор, PD Тузла, TZ Мостар, MO Брчко, BR Травник, TR Зеница, ZE Коњиц, KO
Бихаќ, BI Добој, DO Високо, VI Јајце, JC Бугојно, BU Зворник, ZV Модрича, MD Горажде, GO

БиХ авто кодови - Српска Република Босна и Херцеговина[уреди | уреди извор]

табличка од Брчко
табличка од Добој

На територијата контролирана од Војската на Република Српска се издавани таблички слични на тие во времето на СФРЈ, само што биле испишани на кирилица

Српско Сараево, СС Приедор, ПД Бања Лука, БЛ Брчко, БЧ Требиње, ТБ Мркоњиќ Град, МГ
Фоча (Србиње), СЊ Добој, ДО Зворник, ЗВ Modriča (Модрича), МД Бијељина, БН

БиХ авто кодови - Хрватска Република Херцег-Босна[уреди | уреди извор]

На територијата на ХБ табличките биле слични на оние издадени во Хрватска

Воена табличка од Херцег-Босна
табличка од Орашје
Мостар, MO Чапљина, ČA Посушје, PO Широки Бријег, ŠB Јајце, JA Томиславград, TG
Травник, TR Орашје, OR Кисељак, KI Рама, RA Жепче, ŽE Ливно, LI