Автомобилски регистарски таблички во Албанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Во Албанија, автомобилските регистарски таблички се издавани од регионалните дирекции за транспорт

Нов формат[уреди | уреди извор]

Новиот формат не е базиран на окружни кодови. Исто така има критика зашто боите не се исти со боите на албанското знаме.

Новиот формат е сличен со италијанските и француските таблички. Дизајнот беше претставен на 16 фебруари 2011. Табличките се состојат од сина лента со ознака 'AL' и редизајниран двоглав орел во бела боја, две сериски букви, заштитен холограм, 3 броеви и други две сериски букви, на крајот десно е напишан код на регионот и година на регистрација. Потоа истите се изземени.

Стар формат[уреди | уреди извор]

Регистарска табличка со помал фонт и дефункционални регионални кодови, издавани од 1995 до 2011. ‘KO’ е ознака за Корча.
регистарска табличка со DIN 1451 фонт издадена од 1995 до 2002 година. 'TR' е ознака за Тирана.

Табличките со стар формат ќе станат дефункционални до февруари 2012 година. На новиот формат од 1995 г. Беше додадено црвено поле на левиот крај на табличката на кој имаше црн двоглав орел. На празниот простор помеѓу карактерите беше додаден заштитен холограм. Тој формат на таблички се состои од код од две букви за секој регион во Албанија, потоа четирицифрен број (0001-9999) и сериска буква одвоена со црта. Овие таблички сеуште се важечки. Како сериска буква на албанските таблички не се користат ‘O’, ‘Q’, ‘V’, ‘X’ и ‘Y’. Додека ‘Z’ се користи за владин автомобил.

Поранешни регионални ознаки[уреди | уреди извор]

Мапа на регионалните кодови во Албанија.
Код Округ
BC Тропоја
BR Берат
BZ Булќиз
DI Дибер
DL Делвин
DR Драч
DV Девол
EL Елбасан
ER Колоње
FR Фиер
GJ Гирокастра
GR Грамш
HS Has
KJ Каваја
KO Корча
KR Кроја
KU Кукес
KV Кучова
LA Курбин
LB Либражд
LE Лежа
LU Лушња
MA Малеси е Мад
MK Малакастер
MR Мирдита
MT Мат
PE Пеќин
PG Поградец
PR Пермет
PU Пук
SH Скадар (Шкодра)
SK Скрапар
SR Саранда
TP Тепелена
TR Тирана
VL Валона (Влор)

Други типови[уреди | уреди извор]

Слика тип формат опис
Diplomatski tablicki od albanija.jpg Дипломатски CD 00-00 A зелени карактери на бела површина
Taksi tablicka od albanija.jpg Такси AA 000 T црвени карактери на жолта позадина

Други таблички[уреди | уреди извор]

дипломатски таблички 1993-1998
владин автомобил од Драч

Надворешни врски[уреди | уреди извор]