Автомобилски регистарски таблички во Молдавија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Табличка од Молдавија (2011-)

Автомобилски регистарски таблички во Молдавија се претставени на 30 ноември 1992 г. Се состојат од зе карактери. 2 букви за регион (Освен за Кишинев, кој ги користи : C и K, 2 сериски букви и трицифрен број. Карактерите се црни на бела позадина. На левата страна се наоѓа грб на Молдавија со ознаката на државата MD. Димензиите се 520 x 112 мм.

Модерни регистарски таблички[уреди | уреди извор]

Moldova MD license plate ABC012 2015.svg

Регистерските таблички на возилата се регулирани со стандардот SM 122:2014, кој стапи на сила на 1 април 2015 година. На левата страна, на сина позадина е поставена националната симболика (шифрата на автомобилот на државата и државното знаме). Бројот е испечатен со црно мастило во FE-Schrift, што е добро заштитено од фалсификување. Во центарот на знакот има холограм, има место и за купон за технички преглед. Цената на регистарските броеви се зголеми за 40%.

Регистерски таблички за јавен превоз:[уреди | уреди извор]

Plăcuță de înmatriculare a vehiculelor comerciale de pasageri în Moldova, 2015.png

Регистерски таблички на приколки и полуприколки:[уреди | уреди извор]

Plăcuță de înmatriculare pentru remorcă a Moldovei.png

Регистерски таблички за мотоцикли:[уреди | уреди извор]

Plăcuțele de înmatriculare pentru motociclete, Moldova.png

Приднестровие[уреди | уреди извор]

Автомобилски кодови[уреди | уреди извор]

Молдавските таблички започнуваат со една или две букви, кои го покажуваат градот во кои се регистрирани

Државна администрација[уреди | уреди извор]

изглед сопственик
Plăcuța de înmatriculare a Președintelui Republicii Moldova (din față).png Претседател на Молдавија
Plăcuța de înmatriculare a Președintelui Republicii Moldova (din spate).png
Plăcuța de înmatriculare a Moldovei. Guvern.png Влада на Молдавија
Plăcuța de înmatriculare a Moldovei. Parlament.png Парламент на Молдавија
Plăcuța de înmatriculare a Moldovei. Ministere și departamente.png Министерства

Вооружени сили на Молдавија[уреди | уреди извор]

изглед сопственик
Plăcuța de înmatriculare a Moldovei. Forțele Armate.png Армија на Молдавија
Moldova MD license plate MIC0001.svg Карабинери
Moldova license plate DG0001 MD.svg Погранична служба

Служби за спроведување на законот[уреди | уреди извор]

MAI 0338 (Skoda Octavia II RS)
изглед сопственик
Plăcuța de înmatriculare a Moldovei, Ministerul Afacerilor Interne..png МВР на Молдавија
Moldova Highway Police license plate PR0001.svg Сообраќајна полиција
Moldova Customs license plate VM0001 MD.svg Царинска служба
Plăcuța de înmatriculare a Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat.png Служба за безбедност

привремени таблички за возила[уреди | уреди извор]

Возилата со привремени таблички имаат означено до кој месец и година можат да се движат по патиштата на Молдавија.

изглед значење
Moldova license plate TC0001.svg привремен увоз
Moldova MD license plate MAI 1234 (3).png возило на странски државјанин без дипломатски статус
Moldova transit license plate Tt001a MD.svg возило кое транзитира низ Молдавија

Дипломатски возила[уреди | уреди извор]

изглед сопственик
Plăcuța de înmatriculare a Corpului Diplomatic.png Амбасади и конзулати, технички персонал
Numărul de înmatriculare al personalului tehnic al misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova.png

CD* — Corps Diplomatique - ознака за дипломатски кор, три цифри - код на претставништвото на кое е регистрирано возилото.