Автомобилски регистарски таблички во Швајцарија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Автомобилски регистарски таблички во Швајцарија ги издаваат службите на кантоните, кои се задолжени за моторните возила. Од 1933 година на ознаките се наоѓаат две букви за ознаката на кантонот и еден до шест броеви.

Ознака на кантонот на Цирих (ZH)

Ознаки на кантоните[уреди | уреди извор]

За разлика од повеќето други земји во Европа, швајцарските регистарски таблички не се доделуваат посебно за возилото, туку му се доделуваат на неговиот сопственик. Во многу кантони, регистерот на регистарски таблички е достапен за јавноста, понекогаш дури и преку интернет. Во некои кантони можат да бидат откупени таблички за најмногу 99 стари (“олд тајмери“) автомобили (автомобилот мора да биде постар од 30 години).[1]

Опис на кантонот[уреди | уреди извор]

Предните таблички содржат само кратенка за кантонот и броеви, дододека задните таблички ја содржат кратенката на кантонот, броеви, грбот на кантонот, како и грбот на Швајцарија.

Ознаките се испишани со црни знаци на бела заднина.

Предни таблички на швајцарските возила (од кантонот Фрибур (FR))
Ознака на кантонот Женева (GE) во долга форма
Ознака на кантонот Санкт Гален (SG) во долга форма
Ознака на кантонот Швиц (SZ) во попречна форма
Ознака на кантонот Воа (VS) во попречна форма
Кратенка Кантон
AG Argovie-coat of arms.svg Аргау
AI AppenzellRI-coat of arms.svg Апенцел Инероден
AR- AppenzellRE-coat of arms.svg Апенцел Аусероден
BE Berne-coat of arms.svg Берн
BL BaleCampagne-coat of arms.svg Базел-провинција
BS Bale-coat of arms.svg Базел-град
FR Fribourg-coat of arms.svg Фрибур
GE Coat of Arms of Geneva.svg Женева
GL Glaris-coat of arms.svg Гларус
GR Wappen Graubünden matt.svg Граубинден
JU Jura-coat of arms.svg Јура
LU Lucerne-coat of arms.svg Луцерн
NE Neuchatel-coat of arms.svg Нешател
NW Nidwald-coat of arms.svg Нидвалден
OW Obwald-coat of arms.svg Обвалден
SG St.Gallen-coat of arms.svg Санкт Гален
SH Schaffhouse-coat of arms.svg Шафхаузен
SO Solothurn-coat of arms.svg Золотурн
SZ Schwytz-coat of arms.svg Швиц
TG Thurgovie-coat of arms.svg Тургау
TI Tessin-coat of arms.svg Тичино
UR Uri-coat of arms.svg Ури
VD Vaud-coat of arms.svg Во
VS Valais-coat of arms.svg Вале
ZG Zug-coat of arms.svg Цуг
ZH Zurich-coat of arms.svg Цирих

Боја (заднина)[уреди | уреди извор]

Ознака за работни возила од кантонот Женева

Во повеќето кантони е можно да се најдат ознаки со ист број во различни бои. Различните бои служат за означување различни видови возила:

 • "Сино" - работни возила
 • "Кафеаво" - специјални возила
 • "Жолто" - скутер и мотоцикл
 • "Зелено" - земјоделски возила
 • "Бело" - возила
 • "Црно" - бели знаци на црна заднина: Возила на сојузната армија (понекогаш наместо кратенка на кантонот се користи М+ за Militär (мак. Војска), нема грб на кантонот).

Ознаки на возила на владата[уреди | уреди извор]

Возилата на владата го имаат грбот на Швајцарија по буквата "А" (кратенка за "администрација") и броеви со црним знаци на бела заднина. Првите од петте цифри на табличката го означуваат министерството на кое му припаѓа возилото.

 • А - 1XXXX - Министерство за надворешни работи
 • А - 2XXXX - Министерство за внатрешни работи
 • А - 3XXXX - Министерство за правда
 • А - 4XXXX - Министерство за одбрана, спорт и сигурност на народот
 • А - 5XXXX - Министерство за финансии
 • А - 6XXXX - Министерство за економија
 • А - 7XXXX - Министерство за природна средина, сообраќај, енергија и телекомуникации

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. http://www.baselland.ch/veteranen-htm.281561.0.html#body-over Архивирано на 5 јуни 2011 г. Erklärung über Abweichungen bei Veteranenfahrzeugen