Автомобилски регистарски таблички во Кипар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Cyprus license plate KQL-343.jpg

Автомобилски регистарски таблички во Кипар се составени од три букви и три броеви (пр. ABC 123). Димензиите на регистрацијата е слична како на нивните британски колеги. Моментално, буквите мора да се во црна боја. Предната регистрација е во бела боја додека задната е во жолта. Таа е напишана на латиница како британските регистрации, и нивните регистрации се направени од метал наместо од пластика.

Систем[уреди | уреди извор]

1956-1990
1990-2004

пред 1930 предни и задни регистрации

N1234

N за Никозија, S за Ларнака, P за Пафос, L за Лимасол,

1930 до 1950 предни и задни регистрации

1234

1950 до 1956 предни и задни регистрации

A123

1956 до 1973 предни и задни регистрации

AB123

1973 до 1990 предна регистрација

AB123

1973 до 1990 задна регистрација

AB123

1990 до 2003: предна регистрација

ABC123

1990 до 2003: задна регистрација

ABC123

Од 2003: предна регистрација

EU-section-with-CY.svgABC123

Од 2003: задна регистрација

EU-section-with-CY.svgABC123

Специјални регистрации[уреди | уреди извор]

  • Регистрација за дилер на коли -
ΔΟΚΙΜΗ 123-45

Во црвена боја ΔΟΚΙΜΗ (тест) на бела основа, а по него следат два сета на броеви, првиот го покажува бројот на дилерот, а вториот нројот на регистрацијата. Единствените официјално направени регистрации во Кипар.

  • Такси -
EU-section-with-CY.svgΤABC123

Составени се од четири букви и три бројки (пр. TABC123). Првата буква секогаш е 'T' како би означил дека е такси.

  • Автомобили за рентање -
ZABC123

Црни букви на црвена позадина, содржат четири букви и три броеви (пр. ZABC123). Првата вуква секогаш е 'Z' за да означува изнајмено возило.

  • Камиони -
EU-section-with-CY.svg12345CT

составени од пет броеви и CT

  • Посетители -
1234V03

Може да биде составена од четити броеви, па потоа букбата V, а по неа два броја кои ја покажуваат годината на регистрирање (пр. 1234V03). Од 2004 неможе да се регистрира кола како посетител, но колите регистрирани како посетители сѐ уште добиваат патна такса.

  • Камиони и Аутобуси -
ΦΔΧ
ΛΔΧ

Камионите за јавен сообраќај и аутобусите, покрај основната регистација, имаат и секундарна регистрација. ΦΔΧ - Φορτηγό Δημοσίας Χρήσης (Камион за јавен сообраќај) за камиони и ΛΔΧ - Λεωφορείο Δημοσίας Χρήσης (Аутобуси за јавен сообраќај) за аутобуси.

  • Дипломатски регистрации -
EU-section-with-CY.svg 49 CD 1

Северен Кипар[уреди | уреди извор]

предна регистрација

AB 123

задна регистрација

AB 123

Северен Кипар својата автомобилска регистрација ја има составено од 2 букви и 3 бројки, пр. AB 123. Предната регистрација е бела, додека задната е жолта, како и во Јужен Купар, но во Серевен Кипар и двете регистрации е со црвена линија околу регистрацијата. Тие немаат никавки ознаки на левата страна како што е сината трака за ЕУ или знамето на Северен Кипар. Автомобилите кои се користат за рентање имаа црвени регистрации со црни букви, во форма на ZHZ 123. Владините коли имаат 3 букви и 3 броеви, пр. RHA 123. Таксистите имаат 3 букви и 3 броеви, слично како и цивилните регистрациите во Јужен Кипар. Дипломатските возила имаат ист формат како и цивилните возила, само на зелена основа. Армиските возила имаат мали регистрации кои се составени само од броеви, како на пр. 8012352.

Постојат два вида на големини: 15×30 or 11×52 cm.

Наводи[уреди | уреди извор]

Шаблон:Кипар-никулец