Автомобилски регистарски таблички во Австрија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Австриските таблички се регистарски таблички на возилата регистрирани во Австрија.

Изглед[уреди | уреди извор]

регистарска табличка од Клагенфурт
регистарска табличка од Виена

Регистарските таблички се направени од метал. На левата страна се наоѓа синото евро-поле како сите членки на ЕУ (постарите регистрирани возила немаат сино евро-поле). На табличката има две двојни црвени ленти горе и долу - боите на Австрија.

Шеми за таблички[уреди | уреди извор]

Шемата за австриските таблички е следната: XX-број-буква (букви) или XX-персонализирана.

 • X / XX - код на градот каде што е издадена табличката, главните градови на сојузните држави имаат една буква како код
 • грб на сојузната држава каде што е издадена табличката

има неколку шеми:

 • табличките мораат да содржат минимум 3 карактери, т.е. мора да содржи една буква или еден број
 • од 2000 се смениле шемите на организациите во Австрија. Тие треба да бидат според следнава шема: XX-123-AB. Пример за организации во Виена и нивни таблички:
  • BB - Сојузни железници (Bundesbahnen)
  • BE - Погребални претпријатија (Bestattung)
  • EW - Електродистрибутивни фирми (E-Werk)
  • FF - Доброволна противпожарна служба (Freiwillige Feuerwehr)
  • FW - Противпожарна служба (Feuerwehr)
  • GW - Дистрибутивни фирми за природен гас (Gas Werk)
  • GT - Транспортни возила (Gütertransport)
  • KT - Приватни возила за транспорт (Kleintransport)
  • LO - Јавен превоз (Linienomnibus)
  • LR - Влада на Долна Австрија
  • MA - Самоуправа на Виена
  • MW - Возила за изнајмување со возач (Mietwagen)
  • RD - Амбулантни возила (Rettungsdienst)
  • RK - возила на Црвениот крст (Rotes Kreuz)
  • TX - такси-возила (Taxi)

Персонализирани таблички[уреди | уреди извор]

Во Австрија може да се добие персонализирана табличка за 245 евра.

Австриски кодови[уреди | уреди извор]

Регистарска табличка на полицијата на Сојузна Република Австрија
Регистарска табличка на Армијата на СР Австрија
  • WD - Дипломатски претставништва во Виена
  • GK - Конзуларни претставништва во Грац
  • SK - Кознзуларни претставништва во Салцбург
  • BB - Сојузен железнички транспорт (Bundesbahnen) - исфрлен од употреба, сега тие возила се регистрираат по шемата W-001-BB
  • BD - Сојузен автобуски транспорт (Kraftfahrlinien Bundesbus)
  • BG - Сојузна жандармерија (Bundesgendarmerie) - од 2005 се регистрираат под кодот BP, но сѐ уште можат да се видат со кодот BG
  • BP - Сојузна полиција (Bundespolizei) - од 2005 единствен код за сите новорегистрирани полициски автомобили
  • BH - Сојузна армија (Bundesheer)
  • PT - ПТТ Австрија (кодот се користи само за поштенски возила)
  • JW - Судска полиција (Justizwache)
  • ZW - Царинска управа (Zollwache) - od 2005 Царинската управа е во склоп со федералнтата полиција
  • FV - Финансиска Администрација (Finanzverwaltung)

Стари таблички[уреди | уреди извор]

привремени таблички, VL - Воралберг, валидна до 1995.
персонализирана табличка од Виена
табличка на дипломатско возило до Виена
регистарска табличка (1990-2002)