Автомобилски регистарски таблички во Ерменија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ерменска табличка со ерменски букви
Советска табличка од Ерменија

Шемата на автомобилските регистарски таблички од Ерменија е: црни карактери на бела површина. Тие се составени од два или три броеви, две букви помали од броевите, и двоцифрен (троцифрен) сериски број. На левата страна е поставен интернационалниот авто-код за Ерменија (AM) а над него знамето на Ерменија во круг.


Преглед[уреди | уреди извор]

приватно возило од Степанакерт
Ерменско полициско возило
полициски возила во Ереван

Во 1992 после независноста на Ерменија беше создаден посебен формат на регистарските таблички. Пет букви од Ерменската азбука (Տ, Ս, Լ, Օ, Ո), кои имаат ист изглед на латиницата се користат на табличките

Ерменски букви транслитерација латиница
Լ l L
Ո o n
Ս s U
Տ t S
Օ ô O

Шемата на воените возила е бели карактери на црна позадина.

Регионални кодови[уреди | уреди извор]

Код на покраината Покраина
01 to 10, 11, 13, 19, 61 to 68 град Ереван
12, 27 to 29 Армавир
14, 45 to 49 Ширак
15, 21 to 24 Арагацотн
16, 31 to 35 Гехаркуник
17, 42, 43 Котајк
18, 56 Вајоц Ѕор
25 to 26 Арарат
36 to 39, 41 Лори (покраина)Лори
51 to 54 Сјуник
57 to 59 Тавуш
20, 30, 40, 44, 50, 55, 60, 69 to 99 лични таблички без покраински код

Нагорно Карабах[уреди | уреди извор]

Поврзано: Автомобилски регистарски таблички во Азербејџан

Ерменија ги користи кодовите 22 и 90 за Нагорно Карабах.