Автомобилски регистарски таблички во Јужна Осетија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
стара табличка
Нова табличка

Влдата на Јужна Осетија издава свои регистарски таблички за возилата кои се регистрирани на нејзина територија. Стариот дизајн беше базиран на ГОСТ советскиот стандард за таблички (ГОСТ 3207-77). Регистарските таблички сесостоеа од 4 броеви и кириличните букви ЮОР (Юго-Осетинская Республика-името на државата на руски). Тој систем поддржувал максимално 9999 можни комбинации. Новиот систем е сличен на оној со Апхазија. Составни елементи на новите таблички е знамето на Јужна Осетија и кодот на државата RSO. Овие таблички како и оние на Апхазија не се признати на територијата на Грузија. А грузиските се забранети во Јужна Осетија.

изглед намена / сопственост
South Ossetia license plate - RSO EE-0101.jpg приколки
South Ossetia Police license plate RSO 001-MM.jpg Милиција (полиција)
RSOnum new black.png Армија
South Ossetia license plate - 0200-MC.jpg Руски мировници во Јужна Осетија

Шаблон:Јужна Осетија-никулец