Прејди на содржината

Автомобилски регистарски таблички во Андора

Од Википедија — слободната енциклопедија
регистарска табличка издадена од Андора.
Дипломатска регистарска табличка (1993)

Автомобилските регистарски таблички на Андора се составени од една буква и 4етирицифрен број (пр. А1234), и го имаат грбот на Андора на левата страна и 'Principat d'Andorra' под кодот. Форматот е црни карактери на бела позадина.

Историја[уреди | уреди извор]

Регистарска табличка од Андора издадена во 1970-тите.

Првата табличка била издадена во триесеттите години и се состоела од црни карактери на бела позадина пр. AND 1234. Сега се планира нов формат каде што во сино поле ќе биде впишано AND и грбот на Андора.

Специјални таблички[уреди | уреди извор]

  • MT - Се користат како привремени таблички. Се состојат од две букви на кои е впишано MT, четирицифрен број и датум до кој тоа возило е под привремени таблички.
Пробна табличка од 1992