Прејди на содржината

Автомобилски регистарски таблички во Малта

Од Википедија — слободната енциклопедија
регистрација на приватен автомобил
регистрација за веспа

Во Малта во 1995 е претставена новата шема ZZZ-999. Карактерите се црни на бела површина. Откако Малта стана член на ЕУ, на табличката се додава синото поле со ознаката на Малта M. Типот е ист како германските таблички.

Типови на таблички[уреди | уреди извор]

 • Возила на изнајмување: XXK-001
 • возила за транспорт (такси, минибус, автобус): XXY-001
 • возила ослободени од даноци: TFX-001
 • Владини возила: GVX-001
 • Полициски возила: GVP-001
 • возилата на Вооружени Сили на Малта: GVA-001
 • возила кои припаѓаат на одделот за здравје: GVH-001Vehicles belonging to the Department of Health use GVH letters on their plates (e.g. GVH 001)
 • Дипломатски возила: CDX-001
 • возила на парламентот: GM-01

Возила на приватни лица[уреди | уреди извор]

табличка на приватно возило

Првата буква на малтешките таблички го означува месецот во кој се регистрирани возилата:

 • Јануари A, M и Y.
 • Февруари B, N и Z.
 • Март C и O
 • Април D и P
 • Мај E и Q
 • Јуни F и R
 • Јули G и S
 • Август H и T
 • Септември I и U
 • Октомври J и V
 • Ноември K и W
 • Декември L и X

Приватните таблички можат да се персонализираат на два начина:

 • XXX-999 шема (122 евра)
 • Комбинација од 1-8 карактери. (1500 евра)These plates may be also personalized in 2 ways:

Историја[уреди | уреди извор]

Малтешка регистарска табличка за приватни возила
табличка од Ла Валета

До 1995, сите таблички во Малта беа од типот: X-0001 и М во круг. Шеми за другите возила

 • возила за изнајмување: X-0001
табличка за возила за изнајмување
 • такси возило: Y-0001
такси табличка од Малта (пред 1972 година
 • Дипломатски возила: Z-0001
табличка од возило на некое дипломатско претставништво
 • Скутери: P-0001
 • Мотори: Q-0001