Општина Крива Паланка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Крива Паланка

Map of Kriva Palanka Municipality.svg

Знаме на Општина Крива Паланка Грб на Општина Крива Паланка
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Град Крива Паланка
Површина 480,81 км²
Демографија
Население 20.820 жители
- проценка од 31.12.2015 20.043[1] жители
Густина на население 43,30 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Борјанчо Мицевски[2]
Совет 19 члена
Контактни податоци
Адреса на седиште ул. Св. Јоаким Осоговски бр. 175 1330 Крива Паланка
Телефон 031 375-035
Факс 031 375-536
Портал Службен портал
Карта на општина Крива Паланка со селските атари.
Демографска карта на општина Крива Паланка со селските атари.

Општина Крива Паланкаопштина во североисточна Македонија. Центар на општината е градот Крива Паланка.

Географиja[уреди | уреди извор]

Општината го зафаќа североисточното подрачје од Република Македонија, простираќи се на средна надморска височина од 400 метри (Славишко Поле) до 2252 метри (врвот Руен) на Осоговските Планини. Крива Паланка е град кој лежи на устието на две реки: Крива и Дурачка, кои извираат високо во Осоговските Планини во југоисточнниот дел од општината.

Општина Крива Паланка се протега на површина од 480,81 км2 на која се наоѓаат повеќе населени места - градот Крива Паланка и селата Б’с, Баштево, Борово, Варовиште, Габар, Голема Црцорија, Градец, Длабочица, Добровница, Дренак, Дрење, Дурачка Река, Жидилово, Киселица, Конопница, Костур, Кошари, Кркља, Крстов Дол, Лозаново, Луке, Мала Црцорија, Мартиница, Метежево, Мождивњак, Нерав, Огут, Осиче, Подржи Коњ, Станци, Т’лминци, Трново и Узем.

Економија[уреди | уреди извор]

Демографија[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2002 година, во Општина Крива Паланка живеат: 19 998 Македонци (96,06%), 668 Роми (3,21%), 103 Срби (0,49%) и други 0,24%

Општествени институции[уреди | уреди извор]

Администрација и политика[уреди | уреди извор]

Културни и природни знаменитости[уреди | уреди извор]

Редовни настани[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Култура и спорт[уреди | уреди извор]

ФК Осогово (Крива Паланка), оформен 1934 година, а во својата историја носел разни имиња, како Бентос и слично. Тука својата кариера ја има почнато Срѓан Захариевски.

Иселеништво[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]