Општина Брвеница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Општина Брвеница

Map of Brvenica Municipality.svg

Знаме на Општина Брвеница Грб на Општина Брвеница
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Брвеница
Регион Logo of Polog Region.svg Полошки
Површина 164,3 км²
Основана 2004
Службен јазик македонски и албански
Демографија
Население 15.855 жит.
- проценка од 31.12.2016 16.590 жит.
Густина 96,50 жит/км²
Населени места
Народности Македонци и Албанци
Локална управа
Градоначалник Енвер Пајазити
Совет 15 члена
Контактни податоци
Седиште Маршал Тито б.б. 1216, Брвеница, Тетово.
Телефон 044 456-005
Факс 044 456-015
Карта на општина Брвеница со селските атари.
Демографска карта на општина Брвеница со селските атари.

Општина Брвеницаопштина во северозападна Македонија. Центар на општината е селото Брвеница. Опшината опстојува како посебна од 1996 и опфаќа 10 села покрај Сува Гора. Населението на општината е воглавно македонско и албанско.

Географиja[уреди | уреди извор]

Општината е формирана во 1996 година со Законот за територијална организација на Република Македонија. Пред 1996 година, територијата на општина Брвеница беше составен дел од општина Тетово. Брвеница е рурална општина и граничи со општините: Тетово, Боговиње, Желино, Гостивар, Врапчиште и Македонски Брод. Низ општината поминува реката Вардар. Покрај реката Вардар, значајни географски форми во општината се Полошката Котлина и планината Сува Гора, која се протега низ целата општина. Во рамките на општината е и дел од езерото Козјак.

Брвеница спаѓа во руралните општини и опфаќа 10 населени места, организирани во 11 месни заедници и тоа: Брвеница, Долно Седларце, Горни и Долни Челопек, Милетино, Радиовце, Блаце, Стенче, Волковија, Теново и Гургурница. Шест од овие месни заедници се рамничарски, четири ридски и едно планинско.

На подрачјето на општината во периодот од формирањето на општината, поточно од 1997 годна со финансиска помош на државата и невладини организаци е изграден водовод во следните населени места: Брвеница и Долно Седларце, Милетино, Стенче и Радиовце.[1]

Економија[уреди | уреди извор]

Главни стопански гранки во општината се земјоделството, градинарството и сточарството. Постојат и повеќе мали индустриско-производни капацитети во различни села од општината.

Демографија[уреди | уреди извор]

Според пописот на население од 2002 година, општината има вкупно население од 15.855 жители со густина на население од 96,50 жители на километар квадратен. Етничкиот состав на општината бил следниот:[2][3]

Народ Број Удел (%)
Македонци 5.949 37,53
Албанци 9.770 61,62
Срби 78 0,49
Турци 2 0,01
Бошњаци 1 0,01
други 55 0,35

Население по населено место[уреди | уреди извор]

Македонци Турци Срби Бошњаци Албанци останати и непознато
апсолутно мнозинство
  
  
  
  
  
  
релативно мнозинство
  
  
  
  
  
  
Општина Брвеница вкупно Македонци Албанци Турци Бошњаци Срби останати
Блаце 344 344
Брвеница 2,918 2.834 1 68 15
Волковија 270 270
Гургурница 1556 1 1,549 6
Долно Седларце 693 690 3
Милетино 1,986 642 1,336 2 6
Радиовце 1,049 346 691 3 9
Стенче 150 149 1
Теново 1,602 210 1,391 1
Челопек 5,287 463 4,803 2 1 18
вкупно 15,855
100,00%
5.949
37,53%
9.770
61,62%
2
0,01%
1
0,01%
78
0,49%
55
0,35%

Иселеништво[уреди | уреди извор]

Населението на општината во однос на пописот е значително намалено, поради иселувањето. Голем дел од албанското население е иселено во странство. Иселувањето на македонското население е нешто помало, и воглавно е во правец село-град и дел во странство.

Општествени институции[уреди | уреди извор]

Училишта

Во општината функционираат следните централни училишта:

Цркви
Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Милетинска парохија.

Администрација и политика[уреди | уреди извор]

Градоначалник на општина Брвеница е Енвер Пајазити, кој бил реизбран за трет мандат на локалните избори во 2017 како независен кандидат.[5] Општината има вкупно 15 советници кои го претставуваат 10 села од општината. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според припадноста на политичките партии е следен:

  СДСМ: 4 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 4 места
  ДУИ: 2 места
  АА: 2 места
  БЕСА: 2 места
  ДПА: 1 место

Во склоп на општина Брвеница се следниве села: Блаце, Брвеница, Волковија, Гургурница, Долно Седларце, Милетино, Радиовце, Стенче, Теново и Челопек.

Културни и природни знаменитости[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Некои од поистакнатите личности од општината се:

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]