Милетинска парохија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Милетинската парохија е парохија која е под јурисдикција на Архиерејското намесништво од Тетово и е со седиште во подсувогорското село Милетино. Неа ја опслужува протоереј Ненад Ѓорѓески и ги опфаќа селата: Милетино, Челопек, Блаце, Теново, Стенче, Волковија и Радиовце[1].

Цркви и манастири[уреди | уреди извор]

Парохијата има 20 цркви од кои 3 се манастирски:

име населено место изградена слика
Црква „Св. Атанасиј“ Радиовце Radiovce-church.jpg
Црква „Св. Богородица“ Милетино Uspenie na Presveta Bogorodica od Miletino 06.JPG
Црква „Св. Димитриј“ Милетино Sv. Dimitrij od Miletino 04.JPG
Црква „Св. Георгиј“ Милетино Sv. Georgi od Miletino 08.JPG
Црква „Св. Атанасиј“ Милетино St. Athanasius Church (Miletino) 01.JPG
Црква „Св. Петка“ Милетино Sv. Petka - Miletino 03.JPG
Црква „Св. Никола“ Челопек Sv. Nikola od Celopek 05.JPG
Црква „Св. Богородица“ Челопек Sv. Bogorodica od Celopek 17.JPG
Црква „Св. Великомаченик Георги“ Блаце Sv.Georgi in Blace.JPG
Црква „Св. Константин и Елена“ Блаце Sv. Konstantin i Elena - Blace 02.JPG
Црква „Св. Троица“ Блаце Sv.Troica in Blace 01.JPG
Црква „Св. Никола“ Теново Church St. Nikola in Tenovo, Macedonia.JPG
Црква „Св. Недела“ Теново Sv. Nedela - Tenovo.jpg
Црква „Св. Илија“ Стенче St. Ilija in Stenče.jpg
Црква „Св. Петка“ Стенче Sv. Petka Stenče 03.jpeg
Црква „Св. Атанасиј“ Стенче Sv. Atanasij - Stenche 09.JPG
Црква „Св. Екатерина“ Стенче 2013 Sv. Ekaterina - Stenče (3).jpg
Црква „Св. Ѓорѓи“ Волковија Sv.Georgi Volkovija 05.JPG
Црква „Св. Мина“ Волковија Sv. Mina od Volkovija 04.JPG
Црква „Св. Атанасиј“ Волковија Sv. Atanasij od Volkovija 08.JPG

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „црквите и манастирите во Тетовското Архиерејско Наместништво“. Архиерејско намесништво Тетово. Посетено на 2010-04-25.