Локални избори во Македонија (2013)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Локални избори во Македонија (2013)
Македонија
2009 ←
24 март и 7 април 2013 → 2017

80 општини и град Скопје
  Прва партија Втора партија Трета партија
  ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg DUI.png Logo of the SDUM.jpg
Партија ВМРО ДПМНЕ ДУИ СДСМ
Последни избори 56 15 7
Освоени места 56 14 4
Промена во местата 1 3

  Четврта партија Петта партија
  Partia Demokratike Shqiptare.svg
Партија ДПА Независни
Последни избори 1 3
Освоени места 2 2
Промена во местата 1 1

Локални избори во Македонија во 2013 година — избори кои се оддржале на 24 март и 7 април 2013 со цел избирање на советници и градоначалници во 80 општини во Република Македонија. Изборите биле распишани на 11 јануари 2013 од страна на собранискиот претседател Трајко Вељаноски. Во избирачкиот список биле запишани вкупно 1.743.403 гласачи.[1] На локалните избори учествувале 16 политички партии, 8 коалиции и 97 независни листи. Вкупно биле поднесени 350 листи за градоначалници и 480 листи за советници.[2] На нив се пријавиле 8.878 кандидати за градоначалници и советници.[3]

Позадина[уреди | уреди извор]

СДСМ инсистирала заедно со локалните да се одржат и предвремени парламентарни избори, но ова било одбиено од страна на владејачката партија ВМРО ДПМНЕ. На распишувањето на изборите му претходело и собраниски бојкот од страна на СДСМ поради настаните од 24 декември 2012 година. Во почетокот на март, во Македонија пристигнала европска делегација за надминување на политичката криза. По неколкучасовни разговори со политичките водачи, еврокомесарот Штефан Филе, известувачот за Македонија во Европскиот парламент, Ричард Ховит и поранешниот претседател на Европскиот парламент Јежи Бузек, водачот на опозицијата Бранко Црвенковски се согласил да учествува на престојните локални избори.[4]

Резултати за градоначалници по општина[уреди | уреди извор]

Карта на резултатите од локалните избори за избор на градоначалник.
Грб Општина Број на гласачи Победник Освоени гласови % на освоени гласови Партија
Coat of arms of Skopje.svg Скопје 444.259 Коце Трајановски 124.455 59,35% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Aerodrom Municipality, 2012-present.svg Аеродром 63.474 Ивица Коневски 25.814 60,14% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Aračinovo Municipality.svg Арачиново 8.535 Брахим Ајваз 2.933 52,11% DUI.png
Coat of arms of Berovo Municipality.svg Берово 11.288 Драги Наџиски 4.924 51,97% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Bitola Municipality.svg Битола 81.373 Владимир Талески 27.420 54,93% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Bogdanci Municipality.svg Богданци 6.977 Анастасија Олумчева 3.044 52,48% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Bogovinje Municipality.svg Боговиње 24.864 Хазби Идризи 6.039 52,94 DUI.png
Coat of arms of Bosilovo Municipality.svg Босилово 11.842 Љупчо Колев 4.442 53,22 ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Municipality of Brvenica.svg Брвеница 14.157 Енвер Пајазити 4.479 51,92% DUI.png
Coat of arms of Butel Municipality.svg Бутел 31.916 Петре Латиновски 9.286 65,12% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Valandovo Municipality.svg Валандово 10.071 Николче Чурлиновски 4.659 59,1% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Vasilevo Municipality.svg Василево 9.919 Ванчо Стојанов 4.482 61,14% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Vevčani Municipality.svg Вевчани 2.055 Цветомир Угриноски 1.124 64,05% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Veles Municipality.svg Велес 46.261 Славчо Чадиев 18.059 54,41% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Vinica Municipality, Macedonia.svg Виница 17.008 Емил Дончев 6.650 59,81% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Vrapčište Municipality.svg Врапчиште 23.427 Бајрам Кадрија 5.579 51,25% DUI.png
Coat of arms of Gazi Baba Municipality.svg Гази Баба 60.638 Тони Трајковски 21.231 56,45% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Gevgelija Municipality.svg Гевгелија 19.391 Иван Франгов 8.722 53,82% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Gostivar Municipality.svg Гостивар 75.139 Невзат Бејта 19.348 50,49% DUI.png
Grb-gradsko.jpg Градско 3.127 Жанета Чаушевска 1.221 50,79% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Grb-debar.jpg Дебар 16.936 Ружди Љата 6.056 71,84% DUI.png
Coat of arms of Debarca Municipality.svg Дебрца 4.569 Игор Трајкоски 1.822 51,59% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Delčevo Municipality.svg Делчево 14.974 Дарко Шехтански 6.245 57,18% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Demir Kapija Municipality.svg Демир Капија 3.406 Трајче Димитриев 1.933 66,68% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Demir Hisar Municipality, Macedonia.svg Демир Хисар 7.419 Љупчо Блажевски 3.411 55,49% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Dojran Municipality.svg Дојран 2.757 Борче Стамов 1.278 55,66% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Dolneni Municipality.svg Долнени 10.521 Боше Милошески 4.048 51,71% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Ǵorče Petrov Municipality.svg Ѓорче Петров 36.100 Сокол Митровски 11.934 50,4% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Želino Municipality.svg Желино 20.829 Фатмир Изаири 4.985 52,9% DUI.png
Coat of arms of Zelenikovo Municipality.svg Зелениково 3.645 Веле Груевски 1.476 51,32% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Zrnovci Municipality.jpg Зрновци 2.618 Блаже Станков 1.076 59,68% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Ilinden Municipality, Macedonia.svg Илинден 13.475 Жика Стојановски 6.542 66,21% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Jegunovce Municipality.svg Јегуновце 9.576 Тони Коцески 2.690 54,97% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kavadarci Municipality.svg Кавадарци 32.029 Александар Панов 13.084 56,66% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Karbinci Municipality.svg Карбинци 3.241 Зоран Минов 1.456 58,78% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Karpoš Municipality.svg Карпош 52.506 Стевчо Јакимовски 19.764 63,36% 15179115 206957306425385 4640803962463715012 n.png
Coat of arms of Kisela Voda Municipality (2015).svg Кисела Вода 51.459 Билјана Беличанец 20.419 59,91% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kičevo Municipality.png Кичево 48.075 Фатмир Дехари 18.552 52,62% DUI.png
Coat of arms of Konče Municipality.svg Конче 2.755 Благој Јанев 1.326 57,68% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kočani Municipality.svg Кочани 32.608 Ратко Димитровски 12.636 52,48% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kratovo Municipality.svg Кратово 8.376 Мите Андоновски 3.910 61,35% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kriva Palanka Municipality.svg Крива Паланка 17.169 Арсенчо Алексовски 6.992 50,73% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Krivogaštani Municipality.svg Кривогаштани 4.577 Тони Заткоски 2.115 57,09% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kruševo Municipality.svg Крушево 8.050 Ѓорги Дамчески 3.429 54,22% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kumanovo Municipality.svg Куманово 88.708 Зоран Дамјановски 26.118 50,77% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Lipkovo Municipality.jpg Липково 22.852 Садула Дураку 6.073 50,9% DUI.png
Coat of arms of Lozovo Municipality.svg Лозово 2.139 Орце Цветковски 991 54,33% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Mavrovo and Rostuša Municipality.svg Маврово и Ростуше 9.416 Мукарем Мемеди 2.072 51,05% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Makedonska Kamenica Municipality.svg Македонска Каменица 6.692 Дарко Митевски 3.346 65,58% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Makedonski Brod Municipality (2012).svg Македонски Брод 5.432 Милосим Војневски 2.831 62,69% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Mogila Municipality.svg Могила 5.476 Стево Пивковски 2.318 52,56% независен
Coat of arms of Negotino Municipality.svg Неготино 15.942 Ванчо Апостолов 6.957 55,57% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Novaci Municipality.svg Новаци 3.027 Лазар Котевски 1.837 79,42% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Novo Selo Municipality (2014).svg Ново Село 11.032 Блажо Велков 3.335 50,63% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Ohrid Municipality (2014).png Охрид 50.686 Никола Бакрачески 21.004 57,17% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Grb-petrovec.jpg Петровец 7.202 Борче Митевски 3.663 68,07% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Pehčevo Municipality.svg Пехчево 4.364 Игор Поповски 2.319 63,48% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Plasnica Municipality.svg Пласница 4.678 Исмаил Јахоски 1.585 55,63% DUI.png
Coat of arms of Prilep Municipality.svg Прилеп 63.431 Марјан Ристески 28.632 57,79% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Probištip Municipality.svg Пробиштип 13.088 Тони Тоневски 7.023 70,81% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Radoviš Municipality.svg Радовиш 23.537 Сашо Николов 10.026 58,22% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Rankovce Municipality.svg Ранковце 3.109 Момчило Алексовски 1.474 54,98% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Resen Municipality.svg Ресен 16.526 Ѓоко Стрезовски 6.644 62,68% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Rosoman Municipality.svg Росоман 3.321 Стојанче Лазов 1.516 53,66% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Saraj Municipality.svg Сарај 28.444 Беким Мурати 8.888 53,34% DUI.png
Грб на општина Свети Николе.jpg Свети Николе 15.012 Зоран Тасев 7.363 60,71% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Sopište Municipality.svg Сопиште 4.605 Стефче Трпковски 1.923 54,45% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Staro Nagoričane.svg Старо Нагоричане 3.551 Милован Стојковски 1.380 51,98% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Struga Municipality.svg Струга 56.341 Зијадин Села 20.770 57,3% Partia Demokratike Shqiptare.svg
Coat of arms of Strumica Municipality.svg Струмица 47.424 Зоран Заев 19.122 51,56% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Studeničani Municipality.png Студеничани 13.944 Азем Садику 4.225 49,75% Partia Demokratike Shqiptare.svg
Coat of arms of Tearce Municipality.svg Теарце 20.657 Исен Асани 5.802 55,87% DUI.png
Coat of arms of Tetovo Municipality, Macedonia.svg Тетово 77.570 Теута Арифи 24.536 55,54% DUI.png
Coat of arms of Centar Municipality, Macedonia.svg Центар 42.667 Андреј Жерновски 14.383 50,29% Logo of the SDUM.jpg
Coat of arms of Centar Župa Municipality.svg Центар Жупа 6.310 Аријан Ибраим 1.844 51,42% TDPMacedonialogo.png
Coat of arms of Čair Municipality.svg Чаир 55.566 Изет Меџити 15.679 62,72% DUI.png
Coat of arms of Čaška Municipality.svg Чашка 5.690 Горанчо Пановски 2.400 60,18% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Češinovo-Obleševo Municipality.svg Чешиново-Облешево 5.788 Костадин Личков 2.526 55,75% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Čučer Sandevo Municipality.svg Чучер-Сандево 6.982 Јован Пејковски 3.333 61,55% независен
Coat of arms of Štip Municipality.svg Штип 41.573 Илчо Захариев 18.560 58,83% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Šuto Orizari Municipality, North Macedonia.svg Шуто Оризари 21.489 Елвис Бајрам 6.067 57,81% SRM logo.png

Советнички места[уреди | уреди извор]

Освоени советнички места
Политичка партија Бр. на советници
ВМРО-ДПМНЕ
  
536
СДСМ
  
381
ДУИ
  
171
ДПА
  
98
Независни советници
  
56
НДП
  
25
ДПТМ
  
22
СРМ
  
11
НДМ
  
9
ДОМ
  
9
СНС
  
7
ДНЕТ
  
5
ПЕИ
  
5
ОДСР
  
4
СДУ
  
3
ЛПМ
  
2
СДПМ
  
1

Реакции по изборите[уреди | уреди извор]

Политичар Изјава
Никола Груевски „И овојпат, во овој втор изборен круг победија делата, победи ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата За подобра Македонија, победија работата, остварените ветувања, победи остварениот однос кон граѓаните, работата и трудот, победи концептот кој со труд, со остварувања, со работа и со одговорен пристап кон работата, искрен однос кон народот во минатите години неуморно работеше и неуморно создаваше дела. Територијалната поделба во 2004 година за која што ВМРО-ДПМНЕ како политичка партија укажуваше дека не е соодветна, се покажа како кобна на овие избори за Кичево и Струга. Ние како влада остануваме максимално да помагаме и на Струга и на Кичево како неотуѓив дел од нашето ткиво.“
Бранко Црвенковски „Овие избори не поминаа во фер и демократска атмосфера и затоа тие се нелегитимни. Работите во нашава земја нема да излезат на арно, за жал не е далеку денот кога ќе треба да се плати огромна цена за овие погрешни политики, а цената ќе ја платиме сите. И за тоа сите што мислат дека на овие избори СДСМ беа поразени, сакам да им кажам дека грдо се лажат, на овие избори изгуби нашиот народ и целата наша земја.“
Али Ахмети „Ова е најголема победа во нашата историја. Освен ова, ДУИ и нејзините активисти помогнаа и за големата победа на Зијадин Села во Струга.“
Мендух Тачи „Не беше невозможна мисија, туку нерамноправна борба, со многу притисоци и уцени од сите сегменти на власта на ДУИ. Непринципиелно се здружија со македонските партии, со ВМРО, со СДСМ, па и НДП на Руфи Османи.“
Граѓанска асоцијација „Мост“ „Според извештаите и информациите добиени од набљудувачите и од 27 регионални координатори, прелиминарната оценка на Граѓанската асоцијација МОСТ е дека гласањето на 7 април беше спроведено во генерално мирна атмосфера со незначително намален број на нерегуларности, но во околности во кои се покрена прашањето околу квалитетот на Избирачкиот список и довербата во истиот. Најчести нерегуларности за кои известуваа нашите набљудувачи се: семејно гласање, некористење на УВ ламбата и спрејот, фотографирање на гласачките ливчиња, како и непочитување и злоупотреба на процедурата за гласање на лица кои не можат да гласаат сами. Обврска на избирачките одбори е да ги спречат ваквите нерегуларности.“

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Информација во врска со заклучување на Избирачкиот список“. Посетено на 2013-03-18. На |first= му недостасува |last= (help)
  2. Конечен извештај на Набљудувачката мисија за избори на ОБСЕ/ОДИХР за локалните избори 2013.
  3. „8.878 кандидати за градоначалници и за советници“[мртва врска], Алфа ТВ, 24.03.2013.
  4. „СДСМ оди на локални избори, за парламентарните ќе се разговара“. Архивирано од изворникот на 2013-03-04. Посетено на 2013-03-18.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]