Основни судови со проширена надлежност во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Основни судови со проширена надлежност во Македонија — судови кои ја извршуваат судската власт на Македонија во прв степен. Овие судови за подрачјата за кои се основани, се надлежни да одлучуваат во прв степен по кривични дела и прекршоци.

Во рамките на судовите со проширена надлежност задолжително се основаат специјализирани судски оддели кои ќе постапуваат за одделни видови на спорови.[1]

Основни судови[уреди | уреди извор]

Постојат 14 основни судови со проширена надлежност со седиште во Битола, Велес, Гостивар, Кочани, Куманово, Охрид, Прилеп, Струга, Струмица, Тетово и во Штип. Следниве основни судови се со проширена надлежност. Овие судови ги вршат надлежностите и на подрачјата на судовите со основна надлежност.

 1. Основен суд во Битола со седиште во градот Битола за подрачјето на судовите во: Битола и Ресен;
 2. Основен суд во Велес со седиште во градот Велес за подрачјето на судот во Велес;
 3. Основен суд во Гевгелија со седиште во градот Гевгелија за подрачјето на судот во Гевгелија;
 4. Основен суд во Гостивар со седиште во градот Гостивар за подрачјето на судот во Гостивар
 5. Основен суд во Кавадарци со седиште во градот Кавадарци за подрачјето на судовите во: Кавадарци и Неготино;
 6. Основен суд во Кичево со седиште во градот Кичево за подрачјето на судовите во: Кичево и Дебар;
 7. Основен суд во Кочани со седиште во градот Кочани за подрачјето на судовите во: Кочани, Берово, Виница и Делчево;
 8. Основен суд во Куманово со седиште во градот Куманово за подрачјето на судовите во: Куманово, Кратово и Крива Паланка;
 9. Основен суд во Охрид со седиште во градот Охрид за подрачјето на судот во Охрид;
 10. Основен суд во Прилеп со седиште во градот Прилеп за подрачјето на судовите во: Прилеп и Крушево;
 11. Основен суд во Струга со седиште во градот Струга за подрачјето на судот во Струга;
 12. Основен суд во Струмица со седиште во градот Струмица за подрачјето на судовите во: Струмица и Радовиш;
 13. Основен суд во Тетово со седиште во градот Тетово за подрачјето на судот во Тетово и
 14. Основен суд во Штип со седиште во градот Штип за подрачјето на судовите во: Штип и Свети Николе.

Основниот кривичен суд Скопје и Основниот граѓански суд Скопје со седиште во градот Скопје исто така се сметаат за кривични судови со проширена надлежност за територијата на сите општини за кои се надлежни и како судови со основна надлежност. Од 2008 година, во Основниот кривичен суд Скопје постои специјализирано судско одделение надлежно за судење на дела од областа на организираниот криминал и корупција за целата територија на државата.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Закон за судовите“ (PDF). Министерство за правда на Македонија. Службен весник на Република Македонија. Посетено на 15 септември 2014.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]