Список на премиери на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Список на премиери[уреди | уреди извор]

Социјалистичка Република Македонија[уреди | уреди извор]

Партија

      КПМ/СКМ

# Име
(Роден–Починал)
Слика Мандат Политичка партија
Министер за Македонија
1945
1 Емануел Чучков
(1901–1967)
Emanuel Chuchkov - Емануел Мане Чучков.jpg 7 март 1945 1945 Комунистичка партија на Македонија
Премиер
1945 - 1953
2 Лазар Колишевски
(1914–2001)
Lazar Kolishevski.JPG 16 април 1945 1953 Комунистичка партија на Македонија (до 1952)
Сојуз на комунистите на Македонија (од 1952)
Претседател на Извршниот совет
1953 - 1991
2 Лазар Колишевски
(1914–2001)
Lazar Kolishevski.JPG 1953 декември 1953 Сојуз на комунистите на Македонија
3 Љупчо Арсов
(1910–1986)
Ljupčo Arsov.jpg декември 1953 1961 Сојуз на комунистите на Македонија
4 Александар Грличков
(1923–1990)
1961 1965 Сојуз на комунистите на Македонија
5 Никола Минчев
(1915–1997)
1965 1968 Сојуз на комунистите на Македонија
6 Ксенте Богоев
(1913–2008)
Ксенте Богоев.jpg 1968 март 1974 Сојуз на комунистите на Македонија
7 Благоја Попов
(1920–1992)
Blagoja popov.jpg март 1974 29 април 1982 Сојуз на комунистите на Македонија
8 Драгољуб Ставрев
(1932–2003)
29 април 1982 јуни 1986 Сојуз на комунистите на Македонија
9 Глигорије Гоговски
(1943– )
јуни 1986 27 јануари 1991 Сојуз на комунистите на Македонија

Република Македонија[уреди | уреди извор]

Партија

      СДСМ       ВМРО-ДПМНЕ       Независен

Статус
  Вршител на должност
# Име
(Роден–Починал)
Слика Избран Мандат Политичка партија
Премиери
од 1991
1 Никола Кљусев
(1927–2008)
Nikola-Kljusev.jpg 1990 27 јануари 1991 17 август 1992 непартиски, експертска влада
2 Бранко Црвенковски
(1962– )
Branko-Crvenkovski.JPG 1994 17 август 1992 30 ноември 1998 Социјалдемократски сојуз на Македонија
3 Љупчо Георгиевски
(1966– )
Ljubco Georgievski.jpg 1998 30 ноември 1998 1 ноември 2002 Внатрешна македонска револуционерна организација

Демократска партија за македонско национално единство
(2) Бранко Црвенковски
(1962– )
Branko-Crvenkovski.JPG 2002 1 ноември 2002 12 мај 2004 Социјалдемократски сојуз на Македонија
Радмила Шеќеринска
(1972– )
Radmila Sekerinska (cropped).jpg 12 мај 2004 2 јуни 2004 Социјалдемократски сојуз на Македонија
4 Хари Костов
(1959– )
Hari-kostov.jpg 2 јуни 2004 18 ноември 2004 непартиски
Радмила Шеќеринска
(1972– )
Radmila Sekerinska (cropped).jpg 18 ноември 2004 17 декември 2004 Социјалдемократски сојуз на Македонија
5 Владо Бучковски
(1962– )
Buckovski May 2006.jpg 17 декември 2004 27 август 2006 Социјалдемократски сојуз на Македонија
6 Никола Груевски
(1970– )
Gruevski.jpg 2006
2008
2011
2014
27 август 2006 14 јануари 2016 Внатрешна македонска револуционерна организација

Демократска партија за македонско национално единство
- Емил Димитриев
(1979– )
Emil Dimitriev 2016.jpg 15 јануари 2016 денес Внатрешна македонска револуционерна организација

Демократска партија за македонско национално единство

Временска линија[уреди | уреди извор]

Емил Димитриев Никола Груевски Владо Бучковски Хари Костов Бранко Црвенковски Љупчо Георгиевски Бранко Црвенковски Никола Кљусев

Поврзано[уреди | уреди извор]