Народна Република Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Народна Република Македонија
Знаме Грб
ХимнаДенес над Македонија
Главен град
(и најголем)
Скопје
Службен јазик македонски
Уредување еднопартиски систем
федерална единица на Југославија
 •  Одржување на АСНОМ и основање на државата под името ДФ Македонија 2 август 1944 
 •  од Кралство Југославија 8 март 1946 
Површина
 •  Вкупна 25,713 км2 

Народна Република Македонија — името на македонската држава од 8 март 1946 до 1963. Претходниот назив на државата бил Демократска Федерална Македонија, а Президиумот на Народното Собрание го сменил називот поради уставните промени. По 1963 година, името на државата повторно било сменето во Социјалистичка Република Македонија, повторно поради уставните промени.

Поважни настани[уреди | уреди извор]

Територијално административна поделба[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Гордана Сиљановска-Давкова, Владимир Митков, Локална самоуправа, Скопје, 2000
  • Светомир Шкариќ, Уставно право, Скопје, 2006

Наводи[уреди | уреди извор]