Скопска околија (1955-1957)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Скопска околија со седиште на Народниот одбор на Околијата во Скопје, е една од седумте околии установени со Законот за подрачјата на околиите и општините во Народна Република Македонија, од 28 јуни 1955 година.[1] Во оваа околија имало девет општини.[2]

Општини во Скопска околија[уреди | уреди извор]

 • Општина Бутељ
 • Општина Ѓорче Петров
 • Општина Драчево
 • Општина Петровец
 • Општина Ракотинци
 • Општина Идадија
 • Општина Кале
 • Општина Кисела Вода
 • Општина Саат Кула

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Службен весник на НРМ, бр. 20/55.
 2. Административно-територијални поделби во Македонија, 1944-2004, ИНИ, 2007, стр. 283