Штипска околија (1955-1957)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Штипска околија со седиште на Народниот одбор на Околијата во Штип, е една од седумте околии установени со Законот за подрачјата на околиите и општините во Народна Република Македонија, од 28 јуни 1955 година. Во оваа околија имало осумнаесет општини.[1]

Општини во Штипска околија[уреди | уреди извор]

 • Општина Берово
 • Општина Босилево
 • Општина Василево
 • Општина Виница
 • Општина Делчево
 • Општина Кочани
 • Општина Конче
 • Општина Лакавица
 • Општина Ново Село
 • Општина Облешево
 • Општина Пехчево
 • Општина Пробиштип
 • Општина Радовиш
 • Општина Радање
 • Општина Свети Николе
 • Општина Струмица
 • Општина Џумајлија
 • Општина Штип

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Административно-територијални поделби во Македонија, 1944-2004, ИНИ, 2007, стр. 283