Тетовска околија (1955-1957)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тетовска околија со седиште на Народниот одбор на Околијата во Тетово, е една од седумте околии установени со Законот за подрачјата на околиите и општините во Народна Република Македонија, од 28 јуни 1955 година. Во оваа околија имало осум општини.[1]

Општини во Тетовска околија[уреди | уреди извор]

  • Општина Врапчиште
  • Општина Гостивар
  • Општина Жеровјани
  • Општина Маврово
  • Општина Ростуша
  • Општина Саракино
  • Општина Тетово
  • Општина Теарце

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Административно-територијални поделби во Македонија, 1944-2004, ИНИ, 2007, стр. 283