Скопска околија (1957-1965)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Скопска околија со седиште на Народниот одбор на Околијата во Скопје, е една од седумте околии установени со Законот за подрачјата на околиите и општините во Народна Република Македонија, 13 јули 1957 година. Во оваа околија имало девет општини.[1]

Општини во Скопска околија[уреди | уреди извор]

  • Општина Бутел
  • Општина Ѓорче Петров
  • Општина Драчево
  • Општина Петровец
  • Општина Ракотинци
  • Општина Идадија
  • Општина Кале
  • Општина Кисела Вода
  • Општина Саат Кула

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Административно-територијални поделби во Македонија, 1944-2004, ИНИ, 2007, стр. 309