Општина Витолиште

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општина Витолиште
денес дел од Општина Прилеп


Општи податоци
Седиште Витолиште
Површина н.п. км2
Демографија
Население 494[1] жит.
Густина н.п. жит./км2
Населени места
Самоуправа
Градоначалник н.п.
Контактни податоци

Општина Витолиштепоранешна општина во Јужна Македонија, создадена во 1996 година,[2] а престанала да постои согласно Законот за територијална поделба од 2004 година на 12 април 2005 година, кога била припоена со Општина Прилеп. Локалното и поширокото население не било задоволно од ова припојување. Центар на општината било селото Витолиште.[2]

Демографија[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2002 година општина Витолиште имала 494 жители, а според пописот од 2021 општината би имала 144 жители:[1]

2002 2021
НАРОД број % број %
ВКУПНО 494 100 144 100
Македонци 491 99.4 124 86.11
останати 3 0.6 1 0.69
лица без податоци / / 19 13.19

Населени места[уреди | уреди извор]

Во Општина Витолиште спаѓале следниве села: Бешиште, Вепрчани, Врпско, Дуње, Живово, Кален, Кокре, Крушевица, Манастир, Полчиште, Пештани, Чаниште, Гуѓаково и Витолиште.

ВКУПНО Македонци Албанци Турци Роми Власи Срби Бошњаци Други Лица за кои податоците се преземени од административни извори
Општина Витолиште 144 124 1 - - - - - - 19
Бешиште 14 14 - - - - - - - -
Вепрчани 2 1 - - - - - - - 1
Витолиште 41 41 - - - - - - - -
Врпско - - - - - - - - - -
Гуѓаково - - - - - - - - - -
Дуње 10 5 - - - - - - - 5
Живово - - - - - - - - - -
Кален 5 5 - - - - - - - -
Кокре - - - - - - - - - -
Крушевица 41 28 1 - - - - - - 12
Манастир 3 3 - - - - - - - -
Полчиште 6 6 - - - - - - - -
Пештани 1 1 - - - - - - - -
Чаниште 21 20 - - - - - - - 1

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Попис на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија, 2002 - Книга X
  2. 2,0 2,1 „Закон за територијалната поделба на Република Македонија и определување на подрачјата на единиците на локалната самоуправа, "Сл. Весник на Република Македонија" бр. 49/96 од 14.09.1996 година“.

Поврзано[уреди | уреди извор]