Битолска околија (1957-1965)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Битолска околија со седиште на Народниот одбор на Околијата во Битола, е една од седумте околии установени со Законот за подрачјата на околиите и општините во Народна Република Македонија, од 13 јули 1957 година. Во оваа околија имало тринаесет општини.[1]

Општини во Битолската околија[уреди | уреди извор]

 • Општина Битола
 • Општина Бистрица
 • Општина Демир Хисар
 • Општина Дихово
 • Општина Долнени
 • Општина Кривогаштани
 • Општина Крушево
 • Општина Кукуречани
 • Општина Мариово
 • Општина Новаци
 • Општина Плетвар
 • Општина Прилеп
 • Општина Тополчани

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Административно-територијални поделби во Македонија, 1944-2004, ИНИ, 2007, стр. 302