Охридска околија (1957-1965)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Охридска околија со седиште на Народниот одбор на Околијата во Охрид, е една од седумте околии установени со Законот за подрачјата на околиите и општините во Народна Република Македонија, од 13 јули 1957 година. Во оваа околија имало девет општини.[1]

Општини во Охридска околија[уреди | уреди извор]

  • Општина Белчишта
  • Општина Брод
  • Општина Дебар
  • Општина Кичево
  • Општина Косел
  • Општина Осломеј
  • Општина Охрид
  • Општина Ресен
  • Општина Струга

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Административно-територијални поделби во Македонија, 1944-2004, ИНИ, 2007, стр. 306